&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


donderdag
18 maart 1999

 


[ING bank]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[KPN Business Center]
[ING Bank]
[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

KPN krijgt straf op Damrak

AMSTERDAM, donderdag

De Amsterdamse effectenbeurs beleefde gisteren een hectische dag. Onder de hoofdfondsen moesten KPN en VNU na de publicatie van de jaarcijfers op de strafbank plaatsnemen, terwijl ABN Amro, ASM Litography en zowaar Baan op het ereschavot mochten klimmen. Per saldo bleef de AEX-index vrijwel onbewogen op zijn plek staan. De beursgraadmeter verloor 0,67 punten op 539,97.

Telecombedrijf KPN was de verliezer van de dag. Dat kwam niet zozeer door de winstdaling als gevolg van een buitengewone last van ƒ520 miljoen (die was immers in april vorig jaar al aangekondigd) alswel door de matige vooruitzichten voor de komende twee à drie jaar.

De winst zal naar verwachting verder worden gedrukt door de maatregelen van de Opta, die tariefsverlagingen heeft opgelegd. Daarbij komen lastenverhogingen door versnelde afschrijvingen en extra investeringen, hetgeen opgeteld in 1999 een winstdaling uit gewone bedrijfsuitoefening van ƒ400 miljoen kan opleveren.

Voor KPN-aandeelhouders valt er dus voorlopig weinig te lachen, te meer omdat KPN-topman Dik aangaf pas over twee à drie jaar op een winstgroei richting de ƒ2 miljard te rekenen. Die termijn was menig belegger veel te veel van het goede. Het fonds knalde met EUR2,95 (7,3%) omlaag naar EUR37,50. Op het dieptepunt stond KPN zelfs op EUR37.

De cijfers van uitgever VNU waren een stuk beter, maar zelfs de winststijging van 29% kon het concern op de beursvloer niet redden. Dat was opmerkelijk omdat de forse winstgroei conform de verwachting was. Een gebrek aan creativiteit werd door handelaren als mogelijke verklaring aangevoerd, anderen wezen op de grote terughoudendheid in de voorspelling voor 1999.

VNU scoorde het afgelopen jaar voor een belangrijk deel goed door de overname van World Directories, de uitgever van de Gouden Gidsen in Europa. Deze tak droeg voor 14% bij aan de winstgroei en gaf de koers van het aandeel VNU afgelopen jaar een zet in de rug. Op de beurs werd verondersteld dat een dergelijke buit dit jaar niet in het verschiet ligt, waardoor beleggers hun winst pakken en aan de zijlijn plaatsnemen. VNU verloor gisteren 1 euro op EUR36,80.

Het fonds ABN Amro draaide een topomzet en klom 2,5%, oftewel 45 eurocent op EUR19.05. Daarmee liet de bank de andere financiële waarden ver achter zich. Zo verloor Aegon EUR1,05 op EUR93,10 en ING 60 eurocent op EUR51,10. Fortis moest zelfs 1 euro (2,8%) inleveren op EUR35,25.

De high-tech fondsen beleefden een prima dag. ASM Litography zat in de lift en werd zelfs dagwinnaar onder de hoofdfondsen met een koersstijging van 3,1%. Het fonds eindigde EUR1,25 hoger op EUR41,60. Philips koerste met een mooie winst van EUR1,60 naar EUR71,75. Ook Baan ging omhoog. Vandaag vindt de jaarvergadering van het geteisterde concern plaats en beleggers hopen kennelijk eindelijk eens positief nieuws te horen.

Na de harde smak vorig jaar op een koersniveau van rond de EUR8 zakte het fonds deze maand verder door de hoeven nadat een nieuwe tegenvaller moest worden bekendgemaakt. Op de stijging van 15 eurocent van gisteren EUR6,65 zal dan ook weinig champagne zijn gedronken.

Datzelfde gold voor Van Leer. De lage aandelenkoers van het verpakkingsconcern was voor bestuursvoorzitter W. de Vlugt eind vorig jaar zelfs aanleiding te dreigen zijn bedrijf van de beurs te halen, maar dit verbale, zware geschut bezorgde de koers slechts een korte opleving. Gisteren, bij de presentatie van de jaarcijfers, stelde de topman desgevraagd de peptalk te hebben opgegeven. "Ja, ik geef het op. Ter plekke. Hier. Ik kan vinden wat ik vind, de belegger trekt zich er toch niets van aan."

Dat bleek toen de cijfers bekend werden. De moeilijke vooruitzichten voor 1999 en het afketsen van een grote overname werden op de beurs hard afgestraft. Van Leer verloor 7,5%, oftewel EUR1,30 op EUR16.

Wat dat betreft deden van Ommeren en Pakhoed het een stuk beter. De midkap-fondsen profiteerden van de keiharde kritiek die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uitte op het mislukken van de fusie tussen beide ondernemingen, vorig jaar. De samensmelting werd toen door Pakhoed afgeblazen nadat Brussel had geëist dat de fusiepartners bedrijfsonderdelen zouden afstoten om een te dominante marktpositie te voorkomen.

Door het afketsen van de fusie is de gezamenlijke beurswaarde met ƒ1,8 miljard, zo heeft de VEB berekend. De vereniging wil dat de bedrijven nu alsnog fuseren. Of de eis wordt ingewilligd of niet, een deeltje van het koersverlies werd door de opmerkingen van de VEB direct goedgemaakt. Van Ommeren klom 25 eurocent op EUR26,75 en Pakhoed won 60 eurocent op EUR21,70.

Paul Jansen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.