&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Europese Commissie
zet rem op haar werk

Van onze correspondent - BRUSSEL, donderdag

De Europese Commissie wil zo snel mogelijk de bureaus legen. De twintig commissarissen, die in de nacht van maandag op dinsdag collectief ontslag indienden, zeiden gisteren in een korte verklaring dat zij "geen moment langer dan strikt noodzakelijk" in functie willen blijven.

Alleen de meest urgente lopende zaken worden afgehandeld, totdat er een nieuwe Commissie is benoemd. Hoewel de wet geen beperkingen oplegt aan de demissionaire Commissie, zal deze niet meer met nieuwe initiatieven komen. Op de vraag of er sprake is van een stiptheidsactie, antwoordde een diplomaat bij de Commissie bevestigend. "Zo kun je het wel noemen, ja."

De afgetreden EC-voorzitter Jacques Santer zelf keert hoe dan ook niet meer terug. Na de Britse premier Blair wond ook de Duitse bondskanselier Schröder daar in Wenen, op toernee ter voorbereiding van de top in Berlijn, geen doekjes om. "Dat is uitgesloten."

De afgetreden commissarissen van de EC zijn nog steeds woedend op het Comité der Wijzen, vooral op de conclusie in hun rapport dat "het moeilijk is nog iemand te vinden met enig verantwoordelijkheidsbesef" in hun gezelschap. "Ze hadden helemaal geen aandacht voor wat goed draait", fulmineerde commissaris Van Miert.

De Franse commissaris Edith Cresson ging zelfs zo ver om te verklaren dat er met een deel van het Rapport van Wijzen is gesjoemeld om haar in een kwaad daglicht te zetten. "Het rapport was in vier alinea's op een onflatteuze en onjuiste manier aangepast. Het is een leugen en ik weet niet wie er achter zit", aldus de Française. Mevrouw Cresson zegt voorts dat zij het slachtoffer is van een complot, bedacht door Duitse conservatieven.

Tussen het likken van de wonden door had de Commissie gisteren nog tijd om een nieuw plan te lanceren voor een onafhankelijke anti-fraudedienst. Op aandrang van de lidstaten valt die binnen de diensten van de Commissie.

Volgens Van Miert wilde alleen Nederland een eenheid buiten het bestaande apparaat. De nieuwe dienst (Uclaf) zal wel volledig onafhankelijk kunnen opereren. Zij krijgt de bevoegdheid zelf onderzoeken te initiëren en zo nodig haar bevindingen aan de justitiële autoriteiten door te geven. Tot nu toe was daarvoor steeds de toestemming of een opdracht van de Commissie nodig.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.