&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Boesak stak donorgeld
in eigen portemonnee

Van onze correspondent - JOHANNESBURG, donderdag

Allan Boesak is gisteren schuldig bevonden aan fraude en diefstal van buitenlands donorgeld en zal dinsdag te horen krijgen wat zijn straf is. Het Hooggerechtshof in Kaapstad achtte bewezen dat de bijna legendarische anti-apartheidsactivist en vurig predikant 1,4 miljoen rand had ontvreemd, ongeveer een half miljoen gulden.

Dat gebeurde tussen '88 en '91 toen dominee Boesak aan het hoofd stond van de door hem opgerichte Stichting voor Vrede en Recht. De stichting, die slachtoffers van de apartheid bijstond, ontving miljoenen aan donaties. Het door Boesak ontvreemde geld was afkomstig van de Zweedse ontwikkelingsorganisatie Sida en van de Amerikaanse popzanger Paul Simon. Boesak gebruikte het geld voornamelijk voor de aanschaf van dure huizen en auto's, en het afbetalen van de aanzienlijke schulden van zijn vrouw Elna.

Vanaf het begin van het proces, drie jaar geleden, heeft Boesak verklaard onschuldig te zijn. In deze opvatting werd hij niet alleen gesteund door Zuid-Afrika's minister van Justitie, maar ook door president Mandela, die nog pas enkele maanden geleden Boesak een slachtoffer van de apartheid noemde.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.