&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Rabobank]
[World OnLine]
[Matchbank]
[Primafoon]
[Netaspect]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]

Verbijstering over tol-kordon

door Dominique Weesie en Fred Pruim - DEN HAAG, donderdag

Autorijdend Nederland heeft gisteren met ontzetting gereageerd op het tol-kordon dat in 2001 rond de grote steden wordt aangelegd.

De automobilisten waren in rep en roer na het zien van de kaart in deze krant, waarop ze voor het eerst met eigen ogen konden aanschouwen dat de randstad straks wordt omgetoverd in een waar oerwoud van tolpoorten, waar geen ontsnappen meer aan is.

Niet alleen de grote steden zelf, maar ook de randgemeenten, blijken nu door minister Netelenbos te worden 'opgeofferd' in haar drang om het rekeningrijden in te voeren. Zowel het ministerie van Verkeer en Waterstaat alsmede de ANWB werden gisteren platgebeld door verontwaardigde Nederlanders, die hun verbijstering en afkeer niet onder stoelen of banken staken.

"De mensen gaan nu pas beseffen wat hen zowel letterlijk als figuurlijk boven het hoofd hangt", aldus ANWB-directeur Paul Nouwen. "De automobilist ziet nu met eigen ogen dat er ook tol moet worden betaald, wanneer hij niet naar de grote stad gaat, maar op het onderliggende wegennet blijft.

Ook de moeder uit Voorschoten, die haar kind om halfnegen naar de tandarts in Leidschendam brengt, is straks minimaal vijf gulden aan tol kwijt. Randgemeenten worden door het nu voorgestelde tol-kordon zowel recreatief als zakelijk onaantrekkelijk en dat kan toch niet de bedoeling zijn."

Enorme ontdekking
Volgens Nouwen hebben de mensen door de publicatie van de tolkaart een "enorme ontdekking" gedaan. "Lange tijd was het rekeningrijden voor de automobilisten de ver-van-m'n-bed-show. Nu is het gevisualiseerd. Wij roepen al geruime tijd dat zestig procent van de tolpoortjes op het onderliggende wegennet komt te staan, maar nu de mensen het met eigen ogen hebben kunnen zien, wordt echt massaal naar de telefoon gegrepen. Langzaam maar zeker begint de ernst van het wetsvoorstel door te dringen."

De enorme verontwaardiging over de nu bekend geworden lijst met tolpoortjes sluit volgens Nouwen aan op de enquête van bureau Inter/View, die gisteren door de ANWB werd gepresenteerd. Hieruit blijkt dat 78 procent van de Nederlanders niets zegt te zien in de plannen van het kabinet om vanaf 2001 de elektronische tolheffing in de randstad door te voeren. In 1998 was dat nog 'slechts' 72 procent.

Opvallend is ook dat de aanhangers van PvdA, D66 en GroenLinks, de politieke partijen die voor de invoering van de elektronische tolheffing zijn, een hele andere mening zijn toegedaan dan hun politici. Zo zegt slechts tien procent van de PvdA-kiezers het plan te steunen.

Van de D66-aanhangers is dat 14 procent en van Groen Links 36 procent. Nouwen: "De overgrote meerderheid van de kiezers is tegen. De politici moeten daaruit hun conclusie trekken en op zoek gaan naar betere alternatieven om het file- probleem aan te pakken. Voor rekeningrijden bestaat absoluut geen draagvlak."

Uit de enquête blijkt eveneens ongeveer tweederde van Nederland op de hoogte is van de campagne die de ANWB sinds januari tegen het rekeningrijden voert. Zo'n 79 procent van de ondervraagden juicht dit toe. De meerderheid vindt zelfs dat het offensief tegen de elektronische tolheffing veel harder mag zijn. Iets meer dan helft laat ook weten bereid te zijn deel te nemen aan een briefkaartenactie. Het plakken van de sticker stop rekeningrijden en de deelname aan een demonstratie tegen het gewraakte plan kan voorlopig nog niet rekenen op de meerderheid van de stemmen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt niet warm of koud van bovengenoemde cijfers. De proef met het rekeningrijden op de rijksweg A12 is deze week afgesloten. "Op dit moment vindt een evaluatie plaats. Naar aanleiding hiervan worden in juni twee consortia aangewezen, waarna er uiteindelijk één overblijft die de tolpoorten mag gaan leveren", aldus woordvoerster Simone Braun, die benadrukt dat de kaart met daarop de ruim 65 tolpoortjes nog niet exact vaststaat. "Pas in het najaar zal minister Netelenbos de definitieve lijst presenteren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.