&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Rabobank]
[Primafoon]
[Deloitte & Touche]
[Matchbank]
[Netaspect]
[World OnLine]
[CMG]

Klachtenrecord bij Ombudsman

Van onze Haagse redactie - DEN HAAG, donderdag

De Nationale Ombudsman mr. dr. M. Oosting heeft gisteren de noodklok geluid over het grote aantal klachten dat bij hem binnenkomt.

Dat gebeurde tijdens de presentatie van zijn jaarverslag over 1998 in Den Haag. Volgens Oosting zit hij klem, nu blijkt dat er vorig jaar meer klachten dan ooit bij zijn instituut binnenkwamen.

In totaal ging het om 8437 schriftelijke klachten, een stijging van 17 procent ten opzichte van 1997. Het budget was echter afgesteld op ruim 7000 klachten.

Oosting ziet met grote zorg de in het regeerakkoord afgesproken bezuinigingen tegemoet. Die leiden er toe, dat hij op een bestand van negentig medewerkers vijf banen moet inleveren.

Trage afwikkeling
Het grote aantal klachten leidde er vorig jaar toe, dat ook de wachttijd voor de afhandeling steeg. Dat is pikant, omdat veel bij de Ombudsman gedeponeerde klachten juist gaan over de trage afwikkeling van klachten bij de overheid. Wanneer de behandelingsduur ook bij hem te lang is, dan tast dat de geloofwaardigheid van de Nationale Ombudsman aan, aldus Oosting, die overigens aan het eind van dit jaar opstapt.

Het grootste aantal klachten kwam vorig jaar weer binnen over de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De ruim 2300 klachten over deze instelling, maar liefst een verdrievoudiging ten opzichte van 1997, hadden voor het grootste deel betrekking op overschrijding van de wettelijke termijnen waarbinnen verzoek- en bezwaarschriften moeten worden afgehandeld.

Overigens is het volgens Oosting nog maar zeer de vraag of de plannen van staatssecretaris Cohen om het werk van de IND te verbeteren ook echt leiden tot een vermindering van het aantal klachten. "Eerst zien, dan geloven", aldus Oosting.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.