&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[Netaspect]
[Primafoon]
[CMG]

Legionella-ziekte eist weer leven

door René Steenhorst en Annet de Jong - RIJSWIJK, donderdag

Het drama rond de Westfriese Flora heeft gisteren een dertiende leven geëist. Het betreft een 72-jarige inwoner uit Andijk.

Van vijf gestorvenen is nu absoluut zeker dat de veteranenziekte hun doodsoorzaak is.

Het aantal mensen dat ziek is geworden na een bezoek aan de bloemententoonstelling loopt intussen onverminderd op. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn nu circa 200 mensen 'legionella-verdacht'. Zij kampen met griepachtige verschijnselen, verwardheid en/of ademhalingsproblemen, zoals longontsteking.

Bij een kwart van deze groep van 200 (totaal 54 personen) is thans onomstotelijk veteranen- of legionairsziekte vastgesteld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat op dit moment álle gangen na van mensen die op de Flora besmet zijn met de bacterie Legionella pneumophila. Ook alle werknemers en vrijwilligers, enige honderden in getal, worden de komende dagen ondervraagd door onderzoekers van het RIVM. "Een enorme klus", reageert viroloog dr. Marc Sprenger, leider van het grootscheepse onderzoek, waarvoor tientallen RIVM-medewerkers landelijk op pad zijn.

Bron
Volgens de inspecteur voor infectieziekten, J.K. van Wijngaarden is haast geboden met het onderzoek: "De naspeuringen zijn bedoeld om snel patronen van besmetting zichtbaar te maken op en rond de Flora. Waar het personeel en vrijwilligers betreft, hopen we een blauwdruk te kunnen maken van wie wel en wie niet besmet is en wáár zij zich op de Flora bevonden. Zó onthult zich mogelijk de de bron." Het RIVM denkt op z'n vroegst pas in de loop van volgende week duidelijkheid te kunnen geven over de bron van legionalla-besmetting.

In het gebouw in Bovenkarspel waren ten tijde van de besmetting behalve de Flora ook een huishoudbeurs en een beurs voor land- en tuinbouw-benodigdheden gaande. "Om op de Flora te komen, moesten de bezoekers in ieder geval over de huishoudbeurs", aldus Sprenger. "Daar kan dus ook een haard zijn geweest".

Zonneboilers
De VVD-fractie in de Tweede Kamer toont zich nu verontrust over het risico op legionella-besmetting via zonneboilers. De Kamerleden Udo, Blaauw en Luchtenveld hebben de ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Pronk (Milieu) om opheldering gevraagd. De kamerleden vrezen dat door de te lage temperatuur in zonneboilers de kans op de gevaarlijke legionella wordt vergroot. Ze willen weten of de consument wordt gewaarschuwd voor het gevaar van veteranenziekte.

Minister Pronk onderzoekt of hij de gezondheidsrisico's kan beperken van warm tapwater via een centraal systeem, bijvoorbeeld in flatgebouwen. Daarvoor bestaat nu geen wettelijke regeling. Pronk wil in de wet vastleggen dat de temperatuur op alle tappunten op meer dan 60 graden moet liggen.

Via de Legionella-Publiekslijn 0800-3008051 is vanaf nu een brochure met vragen en antwoorden over de veteranenziekte te bestellen. De informatie wordt per omgaande gratis toegezonden. Ook België is alert op de veteranenziekte. Het ministerie van Volksgezondheid in Brussel roept alle Belgische bezoekers van de Flora op zich te melden. Tot nu toe zijn in België nog geen gevallen van besmetting gemeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.