&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Deloitte & Touche]
[Matchbank]
[Primafoon]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Netaspect]
[Rabobank]
[CMG]

Onbekend virus:
Twee bejaarden
dood en 14 ziek

door Ina Eggink - APELDOORN, donderdag

In psychiatrisch ziekenhuis De Wellen in Apeldoorn is een epidemie uitgebroken van een nog onbekend virus. Twee hoogbejaarde patiënten zijn overleden.

Zes patiënten zijn ernstig ziek opgenomen in ziekenhuizen, acht worden momenteel in De Wellen behandeld met antibiotica en verschillende anderen zijn inmiddels aan de beterende hand. Dat wordt bevestigd door L. Kroeks, directeur behandelzaken.

Onderzoek
De inspectie voor de gezondheidszorg is inmiddels van de epidemie op de hoogte gebracht. Bacteriologen van het Apeldoornse ziekenhuis doen onderzoek naar de aard van het virus, waarvan naar het zich laat aanzien tenminste 18 bewoners het slachtoffer zijn geworden.

De epidemie is geconcentreerd in twee geronto-psychiatrische afdelingen waar 65 ouderen langdurig worden verpleegd.

"De afgelopen weken werden de artsen regelmatig geconfronteerd met zieken. Eerst werd gedacht aan een fikse verkoudheid met griepachtige verschijnselen zoals dat landelijk heerst. Er is dan ook geen alarm geslagen, maar begin deze week werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Inmiddels gaan we uit van een virale infectie met bacteriële complicaties," verklaart Kroeks.

Kwetsbaar
Eind vorige week kwam een patiënt te overlijden en begin deze week volgde een tweede hoogbejaarde vrouw.

"Voor ons is het moeilijk om vast te stellen of het virus de oorzaak is van het overlijden. Onze patiënten hebben over het algemeen een zwakke conditie en zijn zeer kwetsbaar," aldus Kroeks. Volgens de directeur is geen sprake van een besmetting met het legionella-bacterie (veteranenziekte).

Onder de medewerkers van De Wellen is geen opvallend aantal zieken gemeld. Een familie-dag die binnenkort zou plaatsvinden op de betrokken afdelingen is inmiddels afgelast.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.