&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[World OnLine]
[Matchbank]
[CMG]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[Primafoon]

Kamer verdeeld over
regeling witte illegalen

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

De Tweede Kamer is zwaar verdeeld over het instellen van soepeler regels voor het toekennen van verblijfsvergunningen aan witte illegalen.

Een hoofdelijke stemming onder de 150 Kamerleden lijkt onvermijdelijk nu precies de helft van het parlement voor ruimere criteria is en de andere helft tegen.

Ook binnen de coalitie is de saamhorigheid ver te zoeken. PvdA en D66 vinden, gesteund door GroenLinks en de SP, dat staatssecretaris Cohen (Asielzaken) bij zijn herbeoordeling van witte illegalen-dossiers ook de mate van inburgering moet meewegen.

"Bij de uitwerking past soepelheid en genade", aldus D66-Kamerlid Dittrich.

Burgemeester Patijn van Amsterdam sprak tijdens een schorsing van het debat in de Kamer met een enkele witte illegalen. FOTO: ANP

Coalitiepartner VVD is echter faliekant tegen wijziging van het huidige beleid. "Ik roep Cohen op zich aan de regels te houden. Hij is bezig om af te glijden", waarschuwt VVD'er Kamp, die daarin wordt gesteund door het CDA en de kleine christelijke partijen.

De liberaal roept Cohen met klem op om vooral niet het voorstel van zijn partij, de PvdA, te volgen en dus soepeler criteria in te stellen.

"Als Cohen dat doet, is hij bezig met nieuw beleid. Dat komt niet overeen met het regeerakkoord en dan heeft Cohen een groot probleem", concludeert Kamp.

Cohen liet gisteren op zijn beurt weten hij het beleid op dit moment niet wil aanpassen. De staatssecretaris wil eerst het advies afwachten dat de burgemeesters van een aantal grote steden hem zullen geven over de dossiers van de witte illegalen.

Onder deze groep illegalen bevindt zich ook een aantal ex-hongerstaaksters uit Amsterdam.

Probleem
Cohen erkent wel dat zijn ruimte beperkt is om de schrijnende gevallen onder de witte illegalen op grond van zijn zogenaamde discretionaire bevoegdheid alsnog een verblijfsvergunning te geven.

"Ik zie ook dat er een probleem ligt", aldus de bewindsman gisteren in de Tweede Kamer.

Cohen sluit niet uit dat de burgemeesters na bestudering van de dossiers zullen komen met suggesties voor aanpassing van de regels. Maar vooruitlopen op dat eindoordeel wil Cohen niet: "Ik wacht af wat zij mij gaan voorschotelen."

Het CDA heeft felle kritiek op deze houding van Cohen. "De staatssecretaris wekt daarmee verwachtingen en dat is het probleem over je heen laten lopen", vindt CDA-Kamerlid Wijn.

Hij verwijt ook de PvdA de witte illegalen onterecht hoop te geven. "Dat is uitermate onverstandig", aldus Wijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.