&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Matchbank]
[Netaspect]
[Primafoon]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]

Fok- en houdverbod
vijftal hondenrassen

Van parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

De Tweede Kamer heeft gisteren enthousiast ingestemd met het fok- en houdverbod voor vijf potentieel gevaarlijke hondenrassen.

Minister Apotheker (Landbouw) benadrukte in het debat dat ook kruisingen met een van de vijf bijtgrage rassen onder de regels vallen. Desnoods komt de bewindsman met aanvullende regels als zich in de praktijk problemen voordoen.

De regeling houdt in dat de honden verboden worden, tenzij ze met goed gevolg een agressietest hebben afgelegd. De honden die zakken voor de test moeten kort aangelijnd en gemuilkorfd over straat.

De vijf rassen die aan banden worden gelegd, zijn

Dogo Argentino,

American Staffordshire Terriër,

Rottweiler,

Mastino Napolitano en

Fila Brasileiro.

Volgens Apotheker zijn deze honden vanwege hun karakter en sterke lichaamsbouw potentieel gevaarlijk. Bovendien is hun populatie toegenomen sinds het pitbull-verbod, waardoor zij volgens de minister duidelijk als vervanger dienen.

Inkeer
De Kamer wilde van de D66-bewindsman weten waarom hij eind vorig jaar nog niets zag in de agressietest en de rassen wilde laten uitsterven. Volgens Apotheker was de samenwerking binnen de hondensector niet groot, waardoor hij zich genoodzaakt zag tot dergelijke ingrijpende maatregelen te komen.

Inmiddels is de sector tot inkeer gekomen en bereid het probleem van de bijtgrage honden samen aan te pakken. Ook wordt er gewerkt aan een landelijk meldpunt voor hondenbeten.

Minister Apotheker beloofde de Kamer verder nog eens goed te kijken naar de problemen met de zogenoemde wolfshonden. Hij gaat onderzoeken of er een importverbod kan komen voor soorten die in het buitenland al voor problemen zorgen.

Sloopgedrag
"Het zijn geen opvolgers van de pitbull, maar we houden ze goed in de gaten. Deze dieren zijn vanwege hun sloopgedrag eigenlijk niet geschikt als huishond", aldus Apotheker.

De Kamer bleek verdeeld te zijn over een algehele verplichte identificatie- en registratieplicht voor honden. Minister Apotheker, die er zelf ook weinig in ziet omdat de maatschappelijke problemen daarvoor niet groot genoeg zijn, gaat de voor- en nadelen op een rijtje zetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.