&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Primafoon]
[Deloitte & Touche]
[Rabobank]
[Matchbank]
[Netaspect]
[CMG]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]

Kok voelt niets
voor Europese
Commissie

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Premier Kok is in geen geval kandidaat voor het voorzitterschap van de nieuwe Europese Commissie.

De PvdA-voorman heeft deze mogelijkheid, waarover gisteren in Frankrijk werd gespeculeerd, resoluut van de hand gewezen in een debat over het terugtreden van de Europese Commissie in de Tweede Kamer.

Behalve Kok circuleerden gisteren de namen van Navo-topman Solana, de Italiaanse ex-premier Prodi, de Portugese premier Gutteres en de Spanjaard Gonzales voor het voorzitterschap.

GroenLinks-leider Rosenmöller pleitte tot grote verbazing van CDA, D66 en zelfs van de PvdA voor de kandidatuur van een "integere" PvdA'er voor de beschikbare Nederlandse commissarispost.

"Wat ik niet begrijp is dat de kleur van de commissaris wordt bepaald door een oppositiepartij. Het gaat toch om de inhoud", vroeg D66-leider De Graaf zich af.

Cresson
De Tweede Kamer drong er op aan dat de Franse ex-premier Edith Cresson haar taken als euro-commissaris met onmiddellijke ingang neerlegt.

"Het zou mij een lief ding waard zijn als mevrouw Cresson de eer aan zichzelf houdt en een stap terzijde zou doen", aldus Kok.

Tegelijkertijd stelde de premier vast dat dit is een zaak is van Frankrijk. "In Parijs ligt het buitengewoon gevoelig", aldus Kok, die erop wees dat Cresson uit eigen beweging ook haar portefeuille ter beschikking kan stellen.

"Ze had gisteren al weg moeten zijn", concludeerde CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer. "Premier Kok moet als invloedrijk sociaal-democraat in contact treden met zijn Franse collega Jospin en duidelijk maken dat dit echt niet kan."

De PvdA-premier wil dat op zo kort mogelijke termijn "een gezaghebbend persoon" wordt voorgedragen als nieuwe commissievoorzitter. Volgens hem is het een "plus" als de nieuwe voorman afkomstig is uit een van de zuidelijke lidstaten. Het nieuwe Europees parlement moet de voordracht dan goedkeuren.

Volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) moet de huidige commissie de lopende zaken afhandelen. "In principe kan de Commissie nog alles. De leden blijven gewoon in functie, maar is diep, diep demissionair", aldus Van Aartsen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.