&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


donderdag
18 maart 1999

 


[Primafoon]
[Netaspect]
[CMG]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[World OnLine]

Asbest-incident
op schietbaan
marineterrein

Van onze correspondent - DEN HELDER, donderdag

Bij groot onderhoud aan de Schermer schietbaan op het marine-terrein in Den Helder zijn mogelijk vijftig personen in contact gekomen met asbestvezels.

Het zou gaan om eigen personeel, leden van de Koninklijke Marechaussee, van de dienst Landelijke Politie en van drie burgerschietverenigingen.

Vanmiddag, tijdens een speciale bijeenkomst, zullen alle betrokkenen worden geïnformeerd over de mogelijke besmetting en de lichamelijke gevolgen daarvan.

Onderzoek
Vrijdag werd de nieuwe asbest-affaire ontdekt, tijdens een routine-onderzoek dat in opdracht van Defensie werd gedaan door het bureau Searche. In het gebouw werden in diverse vertrekken door middel van veegmonsters asbestvezels aangetroffen.

Volgens Marine-voorlichter John van Zee zijn bij het groot onderhoud onder meer aan het dak een aantal stalen balken met een brandwerend materiaal verpakt. Dat zou zijn gebeurd door het Helderse aannemersbedrijf Nieuwstad.

Vermoed wordt dat in de nieuw aangebrachte afwerkplaten asbest zit en dat bij het verzagen van het materiaal vezels zijn vrijgekomen. Met het groot onderhoud is in december van het vorig jaar begonnen.

Inmiddels is vast komen te staan dat de platen met asbest op 4 en 5 januari zijn aangebracht. Sindsdien zijn circa vijftig personen in contact gekomen met de levensbedreigende vezels. Het gebouw is onmiddellijk verzegeld.

Het verantwoordelijk aannemersbedrijf weigert, vanwege mogelijke schadeclaims die zullen volgen, commentaar te geven en verwijst naar de marine-voorlichting.

Sinds 1993 is het asbestgebruik bij de wet verboden en dat is voor de Socialistische Partij dan ook aanleiding geweest om direct na het bekend worden van dit incident Kamer vragen te stellen.

Het is overigens in korte tijd het tweede asbest incident bij de Koninklijke Marine. In februari werd bekend dat op de Rijkswerf in 1977 personeel onbeschermd aan een asbest bevattende schroefas had gewerkt. Door een leidinggevende werden bij de werkzaamheden circa 20 medewerkers, tegen alle veiligheidsvoorschriften in, blootgesteld aan besmetting.

In de afgelopen jaren zijn naar schatting 35 marinemensen aan asbest gerelateerde ziekten overleden. Het inademen van asbestvezels kan zelfs dertig jaar na dato nog tot kanker leiden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.