&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
woensdag
17 maart 1999

Crisis

Het ontslag van de Europese Commissie kon op geen ongelukkiger moment komen. Binnenkort moeten vergaande besluiten worden genomen over de financiering op lange termijn van de (uitgebreide) Europese Unie.

Op zichzelf alle aanleiding om te spreken van een crisis.

Maar de bestuurlijke en politieke ramp kan heel wel, zo zou uiteindelijk kunnen blijken, positief uitwerken.

Een nieuwe, sterke Europese Commissie die na de aanstaande Europese verkiezingen, zou kunnen aantreden, kan afrekenen met datgene wat nu tot de val van deze Commissie heeft geleid.

De huidige commissarissen hadden volledig de controle over hun bestuurlijk apparaat verloren. Met alle kwalijke gevolgen van dien als de bureaucratie ongecontroleerd gedijt.

Een ander voordeel ligt in het ontluikende zelfbewustzijn van het Europees parlement, dat tenslotte toch de doorslag heeft gegeven bij het aan de kaak stellen van mismanagement door een aantal commissarissen.

De Europese parlementariërs zullen trouwens nog het nodige moeten doen om zichzelf te bevrijden van het imago van onzuiver handelen. Daarom is het nogal ironisch dat juist zij de kat de bel aan moesten binden.

Maar de politieke crisis kan zuiverend werken en het parlement een machtsbasis bieden om de controlerende functie goed uit te oefenen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Bijltjesdag

Van de buitengewone vergadering van het Internationaal Olympisch Comité die vandaag begint in het Zwitserse Lausanne, zal het afhangen of het blazoen van deze sportorganisatie weer zuiver kan worden.

Het wordt bijltjesdag voor een aantal leden dat in het verleden stiekem financieel heeft geprofiteerd van de eigen machtspositie in de sportwereld, en ook zijn er leden die een berisping moeten slikken.

Maar daarbij kan het niet blijven.

Rond de onthullingen over omkoperij en vriendjespolitiek is immers zonneklaar gebleken dat de organisatiestructuur van het IOC zelf dergelijke ontsporingen al te gemakkelijk heeft gemaakt.

Te weinig zelfcontrole, te weinig zicht op beslissingsprocessen waarmee veel geld is gemoeid zoals het toewijzen van de Spelen aan daarop beluste steden.

Alleen als dezer dagen harde garanties worden opgesteld voor doorzichtigheid en controle, kan de draad weer worden opgepakt.

In dit verband is het plan van voorzitter Samaranch om een ethische commissie te creëren, een goede stap.

Ook een grotere bestuursinvloed van de atleten en hun nationale organisaties is nodig om de sport het weer te laten winnen van geldzucht en gekonkel.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]