&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Ajax stoomt door

door Valentijn Driessen - MAASTRICHT, woensdag

Met bleke, bezorgde bekkies verlieten trainers Herbert Neumann en Edward Sturing van Vitesse voortijdig stadion De Geusselt van MVV. Ze waren gekomen om Ajax te bekijken, de tegenstander van zondag en directe concurrent voor een plaats in de Champions League. Het kan niet anders dat het duo in Arnhemse dienst niet vrolijk is geworden van het tripje naar Zuid-Limburg. Ajax vertoonde tegen MVV vooral voor de pauze spoortjes van vroeger, van superioriteit en onoverwinnelijkheid. Het resulteerde uiteindelijk in een klinkende 4-1 overwinning. Voor Vitesse belooft de vorm van Ajax niet veel goeds voor zondag. Zeker omdat de nummer twee van de KPN Telecompetitie de laatste tijd bijzonder kwetsbaar oogt.

De hoofdrol in Maastricht was weggelegd voor de Deen Jesper Gronkjaer. De linksbuiten scoorde voor rust tweemaal en gaf Jari Litmanen de assist voor nummer drie. Daarna was de tweede helft slechts een kwestie van uitspelen voor Ajax. Het ging de Amsterdammers redelijk, maar niet foutloos af. Kenneth Perez wist de eer voor MVV te redden met zijn zesde seizoenstreffer alvorens Jesper Gronkjaer zijn derde en laatste doelpunt scoorde. "M'n record, ik had zelfs nog nimmer twee doelpunten in één wedstrijd gescoord", glom de Deen.

Intussen stevent Ajax evenals PSV rechtstreeks af op de Champions League. Toonden beide topclubs in de eerste helft van het seizoen nog een groot verval en leken hoofdprijzen verder weg dan ooit; de zaken zijn zo'n tien wedstrijden voor het eind van de competitie zo goed als rechtgetrokken. Om de omwenteling teweeg te brengen kocht PSV spelers als Robert Fuchs en Jurgen Dirckx terwijl Ajax trainer Morten Olsen aan de kant zette ten faveure van Jan Wouters. PSV heeft zich al geplaatst voor de halve finale van de Amstel Cup en Ajax gaat over een week naar FC Zwolle om hetzelfde te bewerkstelligen.

Stuivertje gewisseld
In de competitie liggen de Amsterdammers een stap voor op PSV. Met de drie punten uit Maastricht verdrong Ajax PSV van plaats drie op de ranglijst. Zondag kan de ploeg van Jan Wouters nog een trede hoger komen. Weet Ajax het onderlinge duel met nummer twee Vitesse te winnen dan staan beide clubs gelijk in punten, maar wordt toch stuivertje gewisseld omdat de hoofdstedelingen een beter doelsaldo hebben. In dat geval kan het bestuur van Ajax even een tevreden glimlach op het gezicht toveren. Hun drastische en niet gewilde ingreep om Morten Olsen te vervangen door Jan Wouters heeft dan zijn uitwerking niet gemist. Al worden de tickets voor de Champions League niet na 25, maar na 34 wedstrijden verdeeld.

Gezien de doeltreffendheid van Ajax gisteren tegen MVV en eerder tegen Sparta en FC Utrecht hoeft Ajax zich over het maken van doelpunten geen zorgen te maken. Is het Shota Arveladze niet, dan doet Benni het en anders, zoals gisteren in Maastricht, Jesper Gronkjaer.

Ajax-voorzitter Michael van Praag plaatste vorige week nog enkele kritische noten bij het aankoopbeleid van Morten Olsen. De Deen had de Georgiër Georgi Kinkladze voor het recordbedrag van 15 miljoen gulden uit Engeland laten overkomen. Achteraf bleek hij niet de gewenste linksbuiten voor Ajax te zijn. Een duur beoordelingsfoutje volgens Van Praag. De ontslagen oefenmeester stond evenwel ook garant voor de koop van Jesper Gronkjaer. Weet de Deense linksbuiten de ontwikkeling van de laatste tijd door te zetten dan gaat hij Ajax tezijnertijd een veelvoud van het verlies van Kinkladze opleveren.

Aanvallend heeft Wouters geen problemen, maar z'n verdedigers zal hij voor de wedstrijd tegen Vitesse op hun plichten moeten wijzen. Tegen MVV werden slordigheidjes van Litmanen, debutant Ferdi Vierklau, Richard Witschge en Danny Blind niet afgestraft. Sunday Oliseh moest een schot van Perez zelfs van de lijn halen. Vitesse heeft met het spitsenduo Nikos Machlas/Dejan Curovic zoveel offensieve kwaliteit, dat het in staat is fouten in de Ajax-opbouw af te straffen. Een zorg voor Wouters en het enige houvast voor Neumann en Sturing toen zij gisteren met een onbestemd gevoel de auto instapten voor de terugreis van Maastricht naar Arnhem. Zondagmiddag is de afspraak tussen Ajax en Vitesse in de Amsterdam ArenA.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.