&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard Mastercard]

Heiden en Niemann schaatsers van de eeuw

HEERENVEEN, woensdag

De Amerikaan Eric Heiden en de Duitse Gunda Niemann zijn gisteravond tijdens het IJsgala, de traditionele afsluiting van het schaatsseizoen, uitgeroepen tot Schaatser en Schaatsster van de Eeuw.

Heiden (40) won tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid vijf gouden medailles en werd wereldkampioen allround in 1977, '78 en '79. Niemann behaalde in haar carrière drie gouden medailles. In Albertville (1992) won de 32-jarige rijdster uit Erfurt zowel de drie als vijf kilometer.Vorig jaar, in Nagano, won ze de 3000 meter. Verder staan zeven Europese titels, acht wereldtitels allround en acht wereldtitels per afstand op haar erelijst. Rintje Ritsma werd uitgeroepen tot de beste Nederlandse schaatser van het jaar.

• Sicco Janmaat en Jochem Uytdehaage zijn door de KNSB gevraagd komend seizoen toe te treden tot de kernploeg. Het tweetal heeft de uitnodiging in beraad.

Bondscoach Henk Gemser, die gisteren in Heerenveen het seizoen met de Commissie Kernploegen evalueerde, juicht een uitbreiding van de mannenploeg toe. Het afgelopen seizoen had de trainer uit Oudehaske vier rijders tot zijn beschikking, dat worden er waarschijnlijk vijf. Over de positie van Jan Nijboer bestaat nog onduidelijkheid.

Mogelijk wordt ook een gemengde kernploeg in het leven geroepen. De situatie van het afgelopen seizoen, waar vrouwencoach Sijtje van der Lende de beschikking had over Barbara de Loor, Renate Groenewold en Sandra Zwolle, werd door alle betrokken partijen als verre van ideaal ervaren. Indien er een gemengde kernploeg komt, zal Henk Gemser daar waarschijnlijk de coach van worden. Welke rol voor Van der Lende blijft weggelegd, is vooralsnog onduidelijk.

• De Noorse 1500-meterspecialist Adne Söndraal is door de Nederlandse manager Bert van der Tuuk gepolst of hij interesse heeft toe te treden tot een nieuw te vormen commerciële schaatsploeg. De olympisch kampioen op de mijl, die na de Winterspelen van Nagano in eigen land enkele lucratieve reclamecontracten ondertekende, heeft het aanbod in beraad genomen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.