&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard Mastercard]

IOC-familie vliegt elkaar al voor
historisch congres in de haren

Door Raymond Kerckhoffs en Bert Schaap - LAUSANNE, woensdag

In het exclusieve Lausanne Palace-hotel, de uitvalsbasis van het IOC, liggen de tassen met inhoud alweer klaar. Torino 2006 staat er met vette letters opgedrukt. Alsof er niets aan de hand is, gaat de lobby gewoon verder. Zelfs nu het IOC zich twee dagen lang buigt over het corruptieschandaal rond de toewijzing van de Winterspelen aan Salt Lake City in 2002 en hoe de geloofwaardigheid door middel van een aantal structurele maatregelen kan worden hersteld, mogen de gasten niet vergeten worden.

Tot vandaag is het echter de vraag of er nog meer cadeautjes worden gegeven. Met name nu het werk van de ad hoc-onderzoekscommissie er op zit. De samenstellers van het lijvige dossier over de kwalijke praktijken van Salt Lake City hebben een spannend jongensboek geschreven. In geuren en kleuren wordt beschreven hoe een aantal leden van de olympische familie werd ingepakt, omgekocht of afgekocht. Aan het einde van elk hoofdstuk volgt een duidelijk advies: waarschuwen of royeren.

Voor vijf leden is in het olympisch huis geen plaats meer. Negen zondaars ontvingen een al dan niet ernstige waarschuwing en één overleed. Drie man werden gerehabiliteerd, waarna de modder met bergen tegelijk door de lucht vloog. Het Kongolose IOC-lid Jean-Claude Ganga, die er van wordt beschuldigd minstens anderhalve ton in zijn broekzak te hebben gestoken, repte over een Noord-Amerikaanse samenzwering, aangevoerd door Dick Pound, de voorzitter van de onderzoekscommissie. Ook Paul Wallwork, die Samoa in het IOC vertegenwoordigd, sprak van meten met twee maten. "Mijn collega Coles uit Australië komt er met een berisping vanaf en ik word geroyeerd".

Geld geleend
Tijdens de kandidaatstelling leende zijn vrouw 30.000 dollar van Tom Welch, de inmiddels ontslagen voorzitter van de organisatie van Salt Lake 2002 (SLOC). Wallwork verdedigde zich door te stellen dat hij van niets wist en dat zijn vrouw hem ten tijde van de lening had verlaten. Later werd het echtpaar weer herenigd en bevestigde de vrouw van Wallwork de verklaring van haar echtgenoot. De onderzoekscommissie zag geen heil in deze verklaringen en adviseerde royement. In Lausanne wordt inmiddels vol verlangen uitgekeken naar de (laatste) speech van Wallwork voordat hij voorgoed van het olympisch podium verdwijnt.

"Het is niet meer dan terecht dat degenen die naast de pot hebben gepiest, worden geroyeerd", reageert IOC-lid Hein Verbruggen op de grote schoonmaak. "Het heeft geen zin om op alle slachtoffers de revue te laten passeren, want ik ga er vanuit dat de onderzoekscommissie degelijk werk heeft afgeleverd. Ik vind het belangrijk dat er tijdens deze sessie oplossingen worden aangedragen. Hoe kunnen wij met een ethische commissie herhaling voorkomen en hoe gaat voortaan de selectieprocedure eruit zien? De nieuwe structuur van het IOC wordt het zwaarste onderwerp. In mijn ogen is een IOC met 40 à 50 leden groot genoeg. Dit gezelschap dient te bestaan uit specialisten op het gebied van de politiek, marketing, financiën en media. De leden moeten wel een duidelijke band met de sport te hebben."

In dit college ziet de voorzitter van de Internationale Wielren Unie (UCI) ook voldoende ruimte voor de adel. "Het IOC heeft zeker een aantal Willem Alexanders nodig. Niet alleen voor de allure, maar ook om deuren te openen. Ik hoop dat het zelfreinigend karakter van de sessie voor premier Kok voldoende is en dat de kroonprins lid van het IOC kan blijven. Zowel voor de Nederlandse sport als voor het IOC zou het een serieuze klap zijn indien zijn aanstaande benoeming niet doorgaat."

Geruchtenstroom
Ten aanzien van de speculaties over de positie van Samaranch was Verbruggen kort: "In deze crisis is het buitengewoon onverstandig om er nog een crisis bij te creëren."

Waarna de geruchtenstroom weer in alle hevigheid losbarstte. De gezondheid van Samaranch (78), de dreigementen vanuit de Verenigde Staten om de tv-miljarden drastisch in te krimpen en talloze andere speculaties kwamen tijdens de afsluitende persconferentie ter sprake. IOC-directeur Carrard wenste daar niet op in te gaan. Achter gesloten deuren begint vandaag de grote schoonmaak en de discussie over de toekomst van het olympisme.

Er is de afgelopen maanden tenslotte al genoeg openheid geweest.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.