&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard Mastercard]

Lafeber als herboren na Keniaans succes

Van onze speciale verslaggever - EINDHOVEN, woensdag

Zeven dagen geleden zag de toekomst er voor Maarten Lafeber nog redelijk somber uit. Dankzij een speciale invitatie mocht de Eindhovense profgolfer meedoen aan het Kenia Open. Hij greep die kans met beide handen en won het toernooi met een score van liefst 19 onder par.

"Vorige week zag het er naar uit dat het hele seizoen in het teken zou staan van pogingen om via invitaties wedstrijden te kunnen spelen van de Challenge Tour, zeg maar de eerste divisie van het Europese golf", zegt de 24-jarige Lafeber.

"Kenia Open telt mee voor de ranking van de Challenge Tour. Nu kan ik aan alle 26 resterende toernooien van dit jaar meedoen. En wat belangrijker is: ik heb een goede kans om aan het einde van het seizoen te promoveren naar de Europese Tour."

Al enkele jaren geldt Lafeber als een van de grootste golftalenten die ons land ooit heeft gehad. Een jaar of acht geleden zei hij het tennis vaarwel en begon hij aan een golfcarrière die op zijn zachtst gezegd veelbelovend was. Lafeber slaat de bal recht en ver. Een ieder die hem aan het werk ziet, is onder de indruk van zijn swing. De perfecte techniek van de Brabander is het gevolg van uren werken met de swinggoeroe van ons land, Tom O'Mahoney.

Eind '97 baarde Lafeber opzien door samen met Theodoor Gilissen Bankiers een revolutionair aandelenplan te lanceren. Daarmee worden de eerste vijf jaren van zijn profloopbaan gefinancierd. Het leven op de Tour kost een speler meer dan een ton per seizoen en zoveel verdient een beginnend professional meestal niet. Als klap op de vuurpijl veroverde hij toen ook nog eens zijn startbewijs voor de Europese Tour. Maar het eerste seizoen was een deceptie voor Lafeber, die steevast geplaagd door twijfels aan een toernooi begon. Hij had het gevoel dat hij meteen in elke wedstrijd een topprestatie moest leveren, in plaats van langzaam maar zeker te bouwen aan een goede profloopbaan. Gevolg was dat hij dit jaar helemaal overnieuw moest beginnen.

"Maar mijn nieuwe coach Ruud Bos heeft me weer geloof in eigen kunnen gegeven. Bos speelde een jaar of tien geleden ook op de Tour en hij wist me van meet af aan te vertellen wat ik niet of juist wel zou moeten doen."

Begin dit jaar was er een vleugje van de 'oude' Lafeber te zien tijdens het kwalificatietoernooi van de Zuid-Afrikaanse Tour. Hij won toen met een score van 15 onder par.

In Kenia was hij vier dagen in topvorm. Lafeber toonde de golfwereld hoeveel talent hij heeft. De Brabander sloeg bijna al zijn afslagen kaarsrecht en ook zijn korte spel was subliem. Met 66-66-69-64 (265) won hij het toernooi in Nairobi en werd en passant nog 32.500 gulden rijker. "Alles lukte en ik ben geen moment nerveus geweest. Maar ik wil niet te lang stil staan bij deze prestatie. Het belangrijkste doel is en blijft spelen op de Europese Tour. Daar heb ik vorig jaar aan mogen ruiken, maar ik was te onervaren om met de spanning om te gaan. Nu weet ik wat ik kan. Je moest eens weten hoeveel vertrouwen ik door die overwinning in Kenia heb gekregen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.