&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[KPN Business Center]
[Belastingdienst]
[Beurstip]
[ING Bank]
[Autosite]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]

Storingen teisteren
optiebeurs Amsterdam

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse optiebeurs en de Agrarische Termijnmarkt worden al twee weken geplaagd door computerstoringen en het einde van de ellende lijkt nog niet in zicht. De AEX kan de oorzaak van de problemen niet vinden. Daarom moeten handelaren en beleggers rekening ook de komende tijd rekening houden met storingen, zo heeft de AEX gisteren gemeld.

Volgens een woordvoerder van de AEX ligt het probleem in het netwerk dat de verschillende computersystemen van de beurzen met elkaar verbindt. "Er gaat iets mis, maar we weten niet precies wat. We hopen het snel op te lossen", aldus de zegsman.

Gisteren lag de optiehandel twee keer stil, waardoor er in totaal 40 minuten geen handel mogelijk was. De aandelenbeurs heeft geen last van de storingen.

De AEX-directie maakt zich daarnaast ook zorgen over het dreigende gebrek aan clearing-faciliteiten voor de marketmakers op de optiebeurs.

Deze week werd bekend dat ING-dochter Extra Clearing, die vorig najaar een strop moest incasseren door de malaise bij marketmaker Goed Gedaan, een flinke groep marketmakers de deur heeft gewezen. De bankdochter wil alleen nog maar optietransacties afwikkelen voor grote klanten om zijn risico's te beperken. Eerder maakte de Kas-Associatie al bekend dat het zijn clearingactiviteiten opdoekt.

De kleine handelaren kunnen nu alleen nog terecht bij Labouchere of MeesPierson. "Maar Labouchere zit al helemaal vol", klaagt een beursman. "Vroeger kon je overal terecht, want er werd goed geld aan verdiend, maar nu er hier en daar problemen opduiken, is er opeens volstrekt onvoldoende service."

De AEX-directie stelt dat er druk wordt overlegd met alle betrokkenen om dit gat in de markt te dichten. "Het is nog niet zo dat er mensen tussen wal en schip vallen", stelt de woordvoerder. "Maar we leunen niet achterover." Mogelijk is er interesse van buitenlandse partijen om zich te storten op het afwikkelen van optietransacties in Amsterdam.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.