&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[ING Bank]
[Beurstip]
[Autosite]
[KPN Business Center]
[ABN AMRO]

Nutreco ziet winst flink
stijgen dankzij overnames

Van een onzer verslaggeefsters - BOXMEER/AMSTERDAM, woensdag

Het vee- en visvoerconcern Nutreco heeft in 1998 de winst met 23% zien stijgen tot ƒ114 miljoen. De netto-omzet steeg met 12% naar ruim ƒ5,4 miljard. De omzet werd negatief beïnvloed door lagere grondstofprijzen en wisselkoerseffecten maar steeg toch vooral vanwege de negen overnames die het concern vorig jaar deed.

Aan acquisities werd ƒ94 miljoen besteed. "We liggen goed op koers voor verdere groei," zei financieel directeur T. van der Raadt gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Topman R. van Wijnbergen sloot niet uit dat er dit jaar overnames gedaan zullen worden in Azië, Centraal-Europa en Latijns-Amerika. "We willen ons geografisch nog verder verspreiden en sterker worden in de keten." Bij een aantal grote concurrenten worden de bovendien de aquaculture-activiteiten afgestoten, en dat maakt het voor Nutreco interessant zo'n bedrijf over te nemen. "Zalm wordt een wereldspel en daar willen we in meespelen", aldus W. Dekker, directeur van de divisies Agri- en Aquaculture. Zo staat oud-Unileverdochter Marine Seafood in de verkoop bij EWOS en wil de Noors oliemaatschappij Norsk Hydro van haar vispoot Hydro Seafood af.

Van Wijnbergen verwacht dit jaar een groei van 10% in het bedrijfsresultaat en de winst per aandeel.

Het bedrijfsresultaat steeg vorig jaar met 21% naar ƒ181 miljoen. Ruim 11% van deze stijging was toe te schrijven aan het netto effect van acquisities en desinvesteringen. Wisselkoerseffecten (vooral bij de Chileense peso, Canadese dollar en de Noorse kroon) drukten het resultaat met 2%, terwijl ruim 12% van de stijging op het conto van volume- en prijseffecten kon worden geschreven.

De divisies Agriculture en Aquaculture droegen bij een positief resultaat. Nutreco Aquaculture, wereldwijd marktleider in zalmvoer en de grootste zalmkweker in Noord- en Zuid-Amerika, zag het bedrijfsresultaat toenemen met 11% naar ƒ83 miljoen. "De belangrijkste redenen voor de toename zijn de goede voervolumes, behalve in Chili, de continue aandacht voor kostenbeheersing en het succes in de kwekerij-activiteiten," aldus Van Wijnbergen. "In Chili hadden we te maken met een lager voervolume door een anti-dumping aanklacht van de VS. Dat werd enigszins goedgemaakt door de toename in de zalmkweek." Verder werden in Canada en Noorwegen de resultaten verbeterd.

Nutreco Agriculture, goed voor een kwart van de omzet, zag het bedrijfsresultaat stijgen met liefst 27% naar ƒ118 miljoen. Zeventien procent van die stijging kwam door een aantal acquisities. De agriculture-poot versterkte de positie op de Nederlandse markt door de overname van mengvoerbedrijf UTD en deelneming in twee Nederlandse varkensslachterijen, hetgeen resulteerde in de Hendrix Meat Group. Verder werden in Polen, Spanje en Frankrijk overnames gedaan.

Agriculture had te maken met lage grondstofprijzen en een stabiele veevoer en premixmarkt. "Vooral in Polen doen we het erg goed", aldus Van Wijnbergen. "We willen in 1999 de marktpositie van Agriculture verder versterken door groei en overnames." Van het overaanbod aan varkensvlees op de Europese markt en de gevolgen van de herstructureringswet had Nutreco niet veel last. "Dat komt omdat we erg verspreid en in verschillende activiteiten zitten. Dat is onze kracht," aldus Van Wijnbergen. Zo leverden gefokte varkens weliswaar weinig op, maar betekende dit tegelijkertijd een lagere inkoopprijs voor de bedrijven die het vlees verwerken.

Nutreco is sinds juni 1997 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. De winst per aandeel van het Midkapfonds steeg in 1998 met 19% naar ƒ3,86.

FOTO: NUTRECO






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.