&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[ABN AMRO]
[KPN Business Center]
[Autosite]
[Beurstip]
[ING Bank]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]

Metaalwerkgevers: FNV
Bondgenoten chanteert

DELFT, woensdag

"Chantage en oneerlijk spel". Zo kwalificeert werkgeversonderhandelaar drs. B. Vonk in de metaalnijverheid een actie van FNV Bondgenoten.

De vakbond heeft, in het kader van de stroeve cao-onderhandelingen, een 'protocol' opgesteld. Hierin staat een aantal cao-eisen van FNV Bondgenoten vermeld, zoals het recht op loopbaanonderbreking en grotere medezeggenschap in het bedrijf. De bond gaat met het protocol langs een aantal bedrijven in de 'kleinmetaal' en vraagt de werkgevers zich achter de cao-eisen op te stellen.

Daartoe moeten de werkgevers een handtekening plaatsen onder het protocol. Als zij niet tekenen, dan zal er in hun bedrijf worden gestaakt als de cao-onderhandelingen volgende week maandag stuklopen, aldus FNV Bondgenoten.

"FNV Bondgenoten zet onze achterban onder druk en geeft geen eerlijke informatie over het protocol", aldus Vonk, secretaris van de werkgeversfederatie FWM.

Volgens Vonk vertelt de bond er niet bij dat het uitroepen van een staking helemaal geen 'abc-tje' is. "Er gelden allerlei formele regels om een staking uit te roepen. Zo moet de meerderheid van het personeel willen staken. Misschien blijkt wel dat de werknemers van bedrijven die het protocol hebben ondertekend, niet in meerderheid willen staken. Dan is het protocol dus overbodig."

Dat is des te wranger, omdat de in het protocol genoemde cao-eisen volgens Vonk een rechtsgeldige werking hebben. "Stel je voor dat er wel een cao komt, die voor de werkgevers goedkoper uitvalt dan het protocol. Dan zijn de werkgevers die het protocol hebben ondertekend, met handen en voeten gebonden. Zij moeten dan namelijk de punten uit het protocol naleven en hebben dan weinig tot niets aan de cao-afspraken."

Maandag ondernemen de vakbonden en de werkgevers de laatste poging om een cao-akkoord te bereiken. Vonk: "Wij gaan proberen er uit te komen, ondanks deze handtekeningenactie van FNV Bondgenoten. Wij hebben onze leden geadviseerd het protocol niet te ondertekenen. Doen sommigen dat toch, dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Het is wat mij betreft geen belemmering om een cao-akkoord te sluiten. Zo'n akkoord geldt voor 30.000 bedrijven in de metaalnijverheid; als er enkele tientallen of enkele honderden werkgevers zijn die het protocol hebben ondertekend, laten we de cao hier niet op afketsen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.