&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[KPN Business Center]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[ING Bank]

Leveranciers euromunten
zien vertraging optreden

RIJSWIJK, woensdag

Vervroegde introductie van de euro zit er niet meer in. Begin dit jaar pleitten Europese politici nog voor eerdere invoering van de Europese munteenheid voor 1 januari 2002. Nu zeggen twee bedrijven die ongeslagen munten (rondellen) moeten leveren aan de munthuizen, dat ze dit waarschijnlijk niet op tijd kunnen doen.

De twee, het Finse Outokumpu en het Duitse KME, hebben gisteren de noodklok geluid. Zij moeten een aanzienlijk deel van de rondellen gaan aanleveren. De vertraging wijten zij aan nog niet ontvangen orders van Europese munthuizen die uiteindelijk de eurokenmerken op de munten moeten slaan.

Het gaat vooral om de rondellen voor de 10-, 20- en 50-eurocentmunten. Outokumpu en KME konden deze tot voor kort nog niet produceren, omdat de specificaties van deze munten nog niet vastlagen. Eerdere ontwerpen werden afgekeurd, omdat ze slecht herkenbaar zouden zijn voor blinden. Bovendien konden automaten ze niet onderscheiden.

Die problemen zijn nu voorbij. Eind februari zijn de definitieve ontwerpen goedgekeurd, met nieuwe kartelranden die de munten beter herkenbaar maken. De munthuizen kunnen nu beginnen met het slaan van de 10, 20- en 50-euromunten. Op een te laat tijdstip, zo vinden Outokumpu en KME.

De vice-directeur van het Finse bedrijf, Ari Vahteristo, schat dat begin 2002 slechts de helft van de euromunten klaar is. Het originele plan van de Europese Commissie voorzag erin dat minimaal 65 procent van de ongeveer 70 miljard munten in roulatie moet zijn.

Muntmeester C. van Draanen van De Rijksmunt in Utrecht vindt het allemaal onzin. "Wij hebben al 150 miljoen euromunten klaarliggen. Als alles goed gaat zijn dat er begin 2002 ongeveer 2,8 miljard. Dat is 80 procent van de in totaal 3,3 miljard munten die door De Munt in omloop worden gebracht. Tot nu toe zijn er geen noemenswaardige vertragingen opgetreden."

Van Draanen vindt dat Outokumpu en KME beter naar zichzelf kunnen kijken, omdat Europese munthuizen vele zendingen met rondellen hebben moeten terugsturen. Die voldeden niet aan de specificaties, aldus de muntmeester. "Daar zijn wel problemen mee, maar dat ligt aan die bedrijven zelf." De Munt heeft geen problemen met de Finse en Duitse muntenproducenten, omdat die niet aan het Utrechtse munthuis leveren. "Wij halen onze rondellen grotendeels uit Zuid-Korea en Chili."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.