&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[V & L informatica]
[Autosite]
[Belastingdienst]
[KPN Business Center]
[ABN AMRO]
[Beurstip]
[ING Bank]

Kamerfracties
tegen dominante
positie uitgevers

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

De regeringsfracties PvdA, D66 en VVD willen een eind maken aan de dominante positie van de uitgeverij SDU en de juridische uitgevers WoltersKluwer en Vermande.

"Iedere Nederlander moet de wet kennen, maar als je wilt weten wat er in de wet staat moet je daarvoor betalen. Dat is hoogst merkwaardig", vindt VVD-Kamerlid Otto Vos. Zijn PvdA-collega Marja Wagenaar vindt het al even vreemd dat stukken van de Tweede Kamer alleen tegen betaling bij de SDU te krijgen zijn.

Vos en Wagenaar komen morgen, bij de behandeling in de Kamer van een wetsvoorstel over databanken, met moties die moeten zorgen voor betere beschikbaarheid van wetsteksten en meer concurrentie tussen juridische uitgevers. Zij pleiten ervoor dat de overheid alle wetten op internet gaat zetten.

In het wetsvoorstel worden de rechten van eigenaren van databanken beschermd. Volgens de Kamerleden hebben de juridische uitgevers wel rechten op de manier waarop zij de wetsteksten indelen en toegankelijk maken. De wetsteksten zelf zijn echter nu niet toegankelijk genoeg omdat die alleen te koop zijn via de wetboeken van de uitgevers, vinden PvdA, VVD en D66.

WoltersKluwer heeft op de juridische markt een marktaandeel van 90%, de rest is in handen van SDU-dochter Vermande. Het kabinet heeft overigens al aangekondigd dat binnenkort alle wetteksten die vanaf 1995 zijn aangenomen, op internet komen.

Ook moeten alle bibliotheken een internetaansluiting krijgen, zodat het internet voor alle burgers toegankelijk is. D66-Kamerlid Olga Scheltema wil er via een amendement voor zorgen dat de bibliotheken geen problemen krijgen met auteursrechten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.