&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[V & L informatica]
[KPN Business Center]
[Belastingdienst]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[ING Bank]
[Beurstip]

Philips en ASML vast

AMSTERDAM, woensdag

De snelheid waarmee de beurs van Wall Street gistermiddag achteruit deinsde nadat de magische grens van 10.000 punten was genomen, maakte op het Damrak weinig indruk. Handelaren waren ervan overtuigd dat de Dow zich op korte termijn wel degelijk boven deze barrière zal weten te handhaven. De AEX-index hoefde dan ook weinig onder het hoogste punt te sluiten op 540,64, een winst van 5,59 punten.

"Er zit meer geestdrift in de markt, het zicht wordt duidelijker nadat we een paar weken hebben lopen zwalken", concludeerde een handelaar tevreden. "Wall Street doet het goed en de beurzen in Azië ook. De AEX-index is al bijna bij de volgende weerstand van 542 punten."

Het feit dat de Dow Jones na het passeren van de 10.000 punten meteen weer fors terugviel, baarde de markt geen zorgen. "Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak, dat zie je altijd", stelde een commissionair.

Het aftreden van de Europese Commissie deed de koers van de euro in eerste instantie geen goed; de Europese munt zakte kort na de opening van de handel weg naar 1,0855 per dollar, maar later op de dag herstelde de valuta zich weer. Voor het overige had deze politieke commotie geen negatieve invloed op de handel. "Het is goed gevallen", stelde een beursman. "De bezem gaat door de Augius-stal en dat is goed voor de moraal." Ook de andere Europese beurzen waren vrolijk gestemd.

Er was gisteren genoeg ander nieuws om de beursvloer bezig te houden. Zo was er opnieuw een stroom jaarcijfers plus positieve berichten uit de high-tech hoek. ASML was hier een van de grote favorieten met een koerswinst van EUR2,35 op EUR40,35. De producent van wafersteppers maakte de introductie bekend van een nieuw systeem, waar al meerdere orders voor zijn binnengehaald. Bovendien heeft Morgan Stanley het advies voor ASML opgewaardeerd tot 'outperformer'.

Philips lag ook goed in de markt; het aandeel werd EUR2,55 duurder op EUR70,15. Er waren berichten dat Philips zich op een bijeenkomst met beleggers positief zou hebben uitgelaten over de verwachtingen voor de mobiele telefonie, het grote probleemkind van het elektronicaconcern.

Verder hopen beleggers dat Philips met Microsoft in zee zal gaan om in China toegangssystemen voor Internet op televisiebasis te verkopen. Microsoft heeft eerder deze maand Philips genoemd als mogelijke partner voor dit project. Volgens handelaren zijn verschillende grote Amerikaanse investeerders op voorhand al bezig fors aandelen Philips in te slaan. De Eindhovenaren hebben in de VS al een samenwerkingsverband met Microsoft op het gebied van 'set-top' systemen om te Internetten via de tv.

Bij de uitgevers stond Wolters Kluwer weer volop in de belangstelling met een plus van EUR3,90 op EUR177,40. Elsevier was licht in herstel op 13,15 euro terwijl VNU slechts een eurodubbeltje won op EUR37,80. De laatste komt vandaag met de jaarcijfers naar buiten. Volgens Credit Suisse First Boston (CSFB) is het aandeel echter niet meer waard dan een 'houden' advies.

De analisten menen dat VNU onterecht wordt geassocieerd met de 'pot Internet-goud' die men vermoedt in de boezem van dochter ITT World Directories, de uitgever van onder meer de Gouden Gids. Om hier goed geld aan te verdienen, zou VNU 26% van de Nederlandse internet-markt in handen moeten hebben volgens CSFB en dat is niet erg waarschijnlijk. Verder wijzen de analisten erop dat in de gouden-gidsenmarkt VNU marktaandeel verliest aan KPN.

De cijfers van Wegener Arcade waren in lijn met de verwachtingen. De koers zakte een eurokwartje naar EUR12,75.

De fraaie jaarcijfers van Vedior maakten het fonds tot een goudhaantjes onder de Midkap-aandelen. "Schitterende cijfers", oordeelde een handelaar over de winstgroei met 25% die het uitzendbedrijf gisteren publiceerde. Het aandeel won 55 eurocent op EUR20,55. Collega Randstad marcheerde een halve euro vooruit naar EUR46,80.

Op de lokale markt knalde Content 6% omhoog op EUR16,30. De Haagse uitzendspeler komt vandaag met de cijfers voor de dag en beleggers hopen natuurlijk dat die net zo zullen meevallen als die van Vedior. Bovendien spelen rond Content vrijwel permanent overnamegeruchten dus beleggers speculeren erop dat daar vandaag wellicht nieuws over te beluisteren valt.

Elders in de Midkap knalde NBM-Amstelland ruim 6% omhoog maar werd Benckiser juist afgedroogd; 2,35 euro eraf op EUR52,15.

De grootste winnaar van de dag was Cindu International met een koersklapper van EUR5,50 (bijna 12%) op EUR53. Het Uithoornse chemiebedrijf heeft de beleggers lekker gemaakt met het vooruitzicht op een forse dividenduitkering aan overtollige liquiditeit en een mogelijke uitkoop tegen ƒ150 terwijl het aandeel omgerekend nu circa ƒ116 noteert. Cindu wil de beursnotering beëindigen en de grootaandeelhouders NPM en Sofinim hebben zich al eerder bereid verklaard ƒ150 voor de resterende stukken neer te tellen.

Gemma Buters






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.