&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Beurstip]
[ABN AMRO]
[ING Bank]
[KPN Business Center]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[Autosite]

'Bedrijven buitenspel in
nieuwe sociale stelsel'

door Rob Sebes - AMSTERDAM, woensdag

De bedrijfssectoren dreigen grotendeels buitenspel te worden gezet bij de uitvoering van de sociale zekerheid. De huidige plannen van het kabinet, die vrijdag in de ministerraad worden besproken, bieden de sectoren nauwelijks ruimte voor een eigen inbreng bij het aan de slag helpen van wao'ers en werklozen.

Deze kritiek komt van voorzitter Rein Douze van de sectorraad Cultuur & Audiovisueel en voorzitter Piet Kalle van de sectorraad Detailhandel & Ambachten.

"De politiek verlangt van alles van ons, maar geeft ons, zoals het er nu voorstaat, niet voldoende mogelijkheden om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen", aldus beide voorzitters.

De sectorraad van Kalle, ook voorzitter van de kappersorganisatie Anko, staat voor 62.961 bedrijven en 457.780 werknemers. De sectorraad van Douze, bondsbestuurder van FNV Kiem, vertegenwoordigt 4904 werkgevers en 61.804 werknemers. In beide sectoren gaat het om een bonte verzameling van middelgrote en kleine bedrijven.

Uit recente onderzoekscijfers van Orbis, een bureau dat voor sectorraden werkt, blijkt dat de instroom in de wao niet alleen per sector, maar ook per (deel-)branche verschilt. Zo nam het aantal wao'ers in de detailhandel in de eerste helft van 1998 met 2,8% af ten opzichte van eind 1997, terwijl het bij de kappers (3,1%) en de overige ambachten (2,8%) toenam. In de audiovisuele branche was de stijging slechts 0,1% en in de grafimedia 1,3%.

De sectorraden, die worden bestuurd door werkgevers en werknemers, adviseren het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv) over de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Het Lisv op zijn beurt is de formele opdrachtgever van de uitvoeringsinstellingen werknemersverzekeringen (uvi's) GAK, Cadans, SFB, GUO en Uszo.

Vanaf 2001 moeten er meer marktwerking en concurrentie in de uitvoering van de sociale verzekeringen komen. De uvi's moeten met elkaar en nieuwe aanbieders, zoals bankverzekeraars, gaan concurreren. Branches en grote bedrijven kunnen gaan 'shoppen' en hun werknemersverzekeringen bij een maatschappij plaatsen die de gunstigste offerte uitbrengt.Daarnaast komt er één loket voor werkzoekenden. Daarvoor worden ruim 200 Centra voor Werk en Inkomen (cwi's) opgericht, waarin de uvi's, de arbeidsbureaus en de gemeenten samenwerken.

Douze en Kalle vrezen dat de lokale en regionale functie van de cwi's gaat overheersen. "Het bedrijfsleven moet van de politiek een actieve rol vervullen bij de reïntegratie van wao'ers. Dat willen we ook wel", aldus Douze en Kalle. "Om erachter te komen wat de werkelijke wao-problemen per branche zijn, is veel geld nodig. Als sociale partners zijn we bereid een gedeelte van de kosten van het onderzoek en de daarop volgende projecten gezamenlijk op te brengen. Maar elke keer blijkt dat aanvullende financiering uit de publieke middelen een probleem is."

Ook dreigen de regelgeving rond en de uitvoering van het wao- en ww-beleid volgens Douze en Kalle vooral op het grootbedrijf afgestemd te worden. "Dat sluit niet aan op sectoren met veel kleine bedrijven of met veel flexwerk." Zo heeft het geen nut, aldus Douze, dat een werkloze artiest wekelijks een sollicitatiebrief schrijft. Artiesten hebben soms tientallen arbeidscontracten per jaar en houden er eigen netwerken op na. Op aandringen van de sectorraad heeft het GAK de sollicitatieplicht aangepast. Dit soort aanpassingen is echter uitzonderlijk.

Een andere voorspelling van Douze en Kalle is dat de concurrentie en marktwerking een wassen neus blijken te zijn. "De sectorraden worden nu al bestookt met voorstellen van bankverzekeraars. De politieke besluitvorming in de Tweede en Eerste Kamer zou wel eens lang kunnen gaan duren. De kans is groot dat we vlak voor 2001 van de politiek krijgen te horen dat de markt als het ware de volgende dag wordt opengesteld."

Maar dan is niemand er klaar voor, aldus de twee voormannen. "Want zo lang we geen zekerheid hebben over de besluitvorming, kunnen we niet werkelijk met de uvi's en bankverzekeraars onderhandelen. We mogen immers het publieke geld uit de sociale fondsen niet gebruiken om bijvoorbeeld te onderzoeken wat de offertes waard zijn. Dan moeten we in onze achterban met de pet rond, maar dat kost een zee van tijd. Bovendien zullen we tijdig een antwoord moeten vinden op de vraag wat al die branches die onder onze sectorraden vallen, straks van plan zijn. Gaan ze zelf de boer op om zaken te doen met de uvi's en de bankverzekeraars of wachten ze op actie van ons?"

R. DOUZE (l.) EN P. KALLE
...concurrentie uvi's en bankverzekeraars wassen neus...

FOTO: RICHARD MOUW






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.