&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Beurstip]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[KPN Business Center]
[Autosite]
[ING Bank]

Bayer naarstig op zoek
naar overnamekandidaten

Van een onzer verslaggevers - LUDWIGSHAFEN, woensdag

Het Duitse concern Bayer (chemie en farma) is naarstig op zoek naar overnamekandidaten in de farmaceutische sector. Probleem is echter dat het aanbod van bedrijven zo gering is. Kleinere bedrijven zijn er wel, maar de gevraagde overnameprijs is dikwijls veel te hoog.

Potentiële overnamekandidaten onder de grotere ondernemingen zijn al helemaal met een kaarsje te zoeken. "Maar dient er zich een aan, dan zullen we niet aarzelen serieus daar naar te kijken. Financiële belemmeringen hebben we gelukkig niet", zei gisteren dr. Manfred Schneider, voorzitter van de raad van bestuur, tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Wel moest hij toegeven dat de komende tijd het meer voor de hand ligt dat de overnamesommen in de orde van grootte van 1 miljard mark of minder zullen liggen dan de 10 miljard, die hij eventueel zou kunnen neertellen.

De farmaceutische tak wordt voor het concern steeds belangrijker. Het afgelopen jaar werd (inclusief andere terreinen van de gezondheidszorg) van de concernomzet van 54,9 miljard al meer dan 35 procent in deze sector behaald. De bedrijfswinst in deze sector daalde het afgelopen jaar weliswaar met vier procent tot 1,9 miljard mark, maar voor dit jaar rekent Schneider op een belangrijke verbetering. Binnen twee jaar moet het resultaat hier met een miljard mark zijn gestegen. De lagere bedrijfswinst was vooral te wijten aan problemen met bloedplasma in de VS en teleurstellende resultaten in Japan, waar door overheidsingrijpen de verkoopprijzen onder druk stonden.

De afgelopen twee jaar investeerde het concern meer dan 15 miljard mark in de uitbouw van de gezondheidssector. Het afgelopen jaar kwam het investeringsbedrag hier uit op 6,2 miljard mark, dat was 52 procent van de totale uitgaven van het concern.

De verbetering in de komende jaren is vooral ook te danken zijn van kostenbesparingen van 700 miljoen mark, die moeten voortvloeien uit snellere productontwikkelingen, een verdere verbetering van het artikelenpakket en het samenvoegen van locaties.

In de chemiesector steeg de bedrijfswinst met zeventien procent tot 793 miljoen, terwijl landbouw goed was voor een vier procent toename tot ruim 1 miljard. Het fotoconcern Agfa, dat in de tweede helft van dit jaar via een beursgang wordt verzelfstandigd, zag het bedrijfsresultaat met elf procent dalen tot 499 miljoen mark. Tegen welke prijs de aandelen zullen worden verkocht wilde Schneider niet zeggen. Hij wilde alleen kwijt dat de boekwaarde van de onderneming "meer dan 1 miljard mark" bedraagt.

Zoals eerder gemeld steeg de nettowinst het afgelopen jaar met zeven procent tot 3,2 miljard mark. Voor dit jaar rekent de raad van bestuur om een ongeveer gelijke omzet (exclusief Agfa). Dit ondanks een met tien procent gedaalde omzet in de eerste twee maanden. "De maand februari was echter al weer beter dan januari. En ook deze maand wordt waarschijnlijk weer beter", aldus de Bayer-topman, die daarbij er op wees dat over de eerste maanden van '98 nog recordresultaten konden worden genoteerd. Aan een winstvoorspelling waagde Schneider zich niet.

De fabrieken van Bayer in Leverkusen.

FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.