&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[KPN Business Center]
[Belastingdienst]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[ING Bank]

Aandeelhouders Gelderse
Papier naar tuchtrechter

BOEKEL, woensdag

De directie van de Gelderse Papiergroep heeft in de jaarrekening van 1997 een onjuist beeld geschetst over de waardering van een aantal bedrijfsonderdelen. Aandeelhouders kunnen zo niet goed inschatten hoe het papierconcern er qua vermogen en resultaat voorstaat.

Dat is de kern van de klacht die een groep aandeelhouders bij de tuchtraad van de accountantsorganisatie Nivra gaat indienen. De grief is gericht tegen de werkwijze van registeraccountant PriceWaterhouseCoopers. "Het heeft er alle schijn van dat deze heeft meegeholpen met het leggen van een rookgordijn", meent de groep van veertig verontruste aandeelhouders.

In de afgelopen drie maanden is de omvang van de groep ontstemden ruim verdubbeld, rekent woordvoerder F. Faas voor. "Vier institutionele beleggers hebben 15 procent van de aandelen in handen en 36 particulieren vertegenwoordigen 3 procent van het aandelenkapitaal." In december bestond de groep nog uit vijftien beleggers, die 7,5 procent van de aandelen in de papiergroep bezaten.

De gang naar de tuchtrechter moet de positie van de minderheidsaandeelhouders in hun 'strijd' met grootaandeelhouder Gilde Investments versterken. De participatiedochter van de Rabobank nam vorig jaar juli een belang van 70 procent over van Buhrmann. In september kondigde Gilde al aan een bod te willen uitbrengen op de resterende aandelen. De minderheidsaandeelhouders hebben er sindsdien zonder resultaat op aangedrongen dat de investeringsmaatschappij de daad bij het woord voegt.

Om een eventueel bod te kunnen beoordelen moet de Gelderse-directie wel gegevens verschaffen over de verborgen schoonheden van het papierbedrijf. Informatie waar Gilde wel over kan beschikken, omdat het in de raad van commissarissen vertegenwoordigd is. "Gilde weet alles", aldus de zegsman van de ontstemde beleggers.

Directeur H. Wouters van de Gelderse Papiergroep kent de standpunten van Faas en is het daar niet mee eens. "Het is een beetje zoeken wat de aandeelhouders doen, maar het houdt ons wel scherp." De grieven van de aandeelhouders zullen zeker ter sprake komen tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei, zo verzekert Wouters.

Faas en zijn volgelingen zijn ook ontstemd over de strategie van de Gelderse Papiergroep. "De directie roept al jaren datze gaat acquireren, maar het enige dat ze doet is desinvesteren. De groeiplannen van het bedrijf zijn - hoe toepasselijk - van papier."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.