&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]

EU wil snel opvolger Santer

Van onze correspondent - BRUSSEL, woensdag

Europa is naarstig op zoek naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Volgende week zullen de Europese regeringsleiders op hun top in Berlijn mogelijk al over concrete kandidaten discussiëren.

De Commissie, onder leiding van Jacques Santer, trad maandagnacht plotseling in haar geheel af na een vernietigend rapport over de laksheid waarmee de EC gevallen van fraude en wanbeheer heeft aangepakt.

De eerste namen van mogelijke opvolgers van Santer deden gisteren de ronde in het Brusselse geruchtencircuit. Koplopers zijn de voormalige Italiaanse premier Prodi en de Spaanse secretaris-generaal van de NAVO, Solana. Zij werden ook al voor de bestuurscrisis als belangrijkste kanshebbers beschouwd.

Daarnaast kwamen de namen van oud-kanselier Kohl en de vroegere Portugese president Soares bovendrijven. Het meest waarschijnlijk is de benoeming van een sociaal-democraat uit een zuidelijke lidstaat, omdat die nu aan de beurt zijn.

Volgens bondskanselier Schröder, die langs Europese hoofdsteden reist om de Berlijnse top van volgende week voor te bereiden, heeft de plotselinge val van de Commissie Europa niet in een crisis gestort.

Hervormingen doorvoeren
"Europa is niet zonder leiding", aldus Schröder. "We hebben een uitstekend parlement en Raad van Europa, en het voorzitterschap is in goede (Duitse) handen." Net als andere Europese leiders, zoals de Britse premier Blair, benadrukte hij dat de ontstane situatie de kans biedt om vergaande hervormingen door te voeren. Premier Kok beaamde dat de EU nu met een schone lei kan beginnen.

Nooit eerder zag een Commissie zich gedwongen af te treden. In Brussel breken medewerkers van de Commissie zich het hoofd over de juridische aspecten van de zaak. Duidelijk is voorlopig alleen dat de zittende Commissie de lopende zaken kan afhandelen tot er een nieuw team is benoemd. Daarin kunnen zittende commissarissen worden herbenoemd.

Commissie-voorzitter Santer hoeft er niet op te rekenen dat hij bij de blijvers hoort. "Het wordt uiterst moeilijk om iemand te vinden die ook maar het geringste verantwoordelijkheidsgevoel heeft", luidde het zware oordeel van het Comité der Wijzen.

Santer was gisteren "geshockeerd" over deze passage. Zijn verbitterde reactie op het rapport heeft zijn positie verder ondermijnd. Santer beweerde dat het rapport hem van alle blaam heeft gezuiverd. De harde conclusies over het gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij de Commissie bestempelde hij als "volkomen ongerechtvaardigd".

De Britse premier Blair noemde deze reactie in het parlement "totaal ongepast", en zei dat er op korte termijn een vervanger moet worden gevonden. "Dat moet een echte politieke zwaargewicht" zijn. Bij de selectie moet alleen gelet worden op de capaciteiten van de kandidaten en niet, zoals tot nu toe, op basis van "kortzichtige belangen van lidstaten".

Dat moet gelden voor alle topfuncties in de Unie, vindt Blair, die verder zei dat de twee Britse commissarissen Brittan en Kinnock wat hem betreft kunnen blijven. Ook de Belgische commissaris Van Miert kreeg de volle steun van zijn regering in Brussel.

Het lot van de Nederlandse commissaris Van den Broek was gisteren nog onzeker. Hij zegt zelf er niet op te rekenen nog lang in Brussel te blijven. "U moet het aan premier Kok vragen, maar ik zou er geen fles champagne op inzetten." Hij zal in afwachting van zijn vertrek zijn werk voor de uitbreiding van de Unie gewoon voortzetten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.