&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]

NAVO-delegatie bij Kosovo-overleg

door Guido van de Kreeke - PARIJS, woensdag

De NAVO heeft de Nederlandse topdiplomaat Pieter Feith naar de Parijse vredesonderhandelingen over de Servische provincie Kosovo afgevaardigd om duidelijk te maken hoe een NAVO-vredesmacht van zo'n 28.000 man te werk zal gaan wanneer een overeenkomst zal zijn bereikt.

Feith, directeur crisismanagement en operaties van de NAVO, staat aan het hoofd van een delegatie waarvan verder admiraal Alister Ross, directeur operaties van de internationale militaire staf, en generaal Gunnar Lundberg van het NAVO-hoofdkwartier voor Europa, deel uitmaken.

Zij zijn bij de tweede ronde van de vredesbesprekingen, die maandag van start gingen, aan de Contactgroep van zes grote landen toegevoegd, toen de etnisch Albanese delegatie zich bereid had verklaard een drie weken geleden in Rambouillet opgesteld vredesakkoord te ondertekenen.

Gisteren werd de etnisch Albanese delegatie reeds door Feith en zijn mannen voorgelicht over de militaire aspecten, die ook de ontwapening van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) omvat. De militaire uitvoering door de NAVO van de vredesregeling vormt een van de grote obstakels voor de Serviërs, waardoor de aanwezigheid van de NAVO-delegatie nog tot problemen kan leiden. Ook de Russen zijn het nog niet eens met NAVO-betrokkenheid in Kosovo.

In Rambouillet weigerden de Serviërs met de opperbevelhebber van de NAVO, generaal Wesley Clark, te spreken toen hij de etnische Albanezen een eerste uitleg gaf over NAVO-bescherming van hun zelfbestuur.

Aanval
De Servische delegatie onder leiding van de Servische president Milan Milutinovic concentreerde zich gisteren op een massieve aanval op het politieke deel van het akkoord, waarvoor zij plotseling met een waslijst aan wijzigingsvoorstellen kwam.

Hieruit bleek wèl dat de Serviërs het zelfbestuur van Kosovo als een realiteit op zich zien afkomen. Al hun voorstellen zijn gericht op het afzwakken van de eerder opgestelde voorwaarden voor zelfbestuur van Kosovo. Hun grote bezwaar is: "Zo wordt het een staat binnen de staat Joegoslavië."

De voorzitters van de Contactgroep, Engeland en Frankrijk, hebben echter duidelijk gemaakt, dat het nu nog slechts om een ja of nee voor het totale pakket aan politieke en militaire voorwaarden gaat.

Belgrado heeft Interpol verzocht het hoofd van de etnische Albanese delegatie in Parijs, Hashim Thaci, te arresteren wegens moord en terrorisme. In de harde kern van de UCK klonk gemor over de bereidheid van de Albanese delegatie een akkoord te tekenen omdat zo de kans op onafhankelijkheid zou worden verkwanseld.

De Bulgaarse premier Costov heeft beide partijen in Parijs dringend verzocht tot een overeenkomst te komen om verder bloedvergieten te voorkomen. Hij klaagde zijn nood, omdat de ontwikkelingen rond voormalig Joegoslavië de laatste tien jaar het hele Balkangebied van de politieke en economische eenwordingsprocessen van Europa heeft afgesneden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.