&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Duitsland zit met de brokken

door Ronald van Gessel - FRANKFURT, woensdag

Duitsland probeerde gisteren, als huidig EU-voorzitter, de gevolgen van het aftreden van de voltallige Europese Commissie te verdoezelen. Volgens minister Joschka Fischer (Buitenlandse Zaken) hoeft door dit aftreden de handelingsbekwaamheid van de Europese Unie als geheel niet te worden aangetast.

Maar onze oosterburen zitten toch lelijk met de ontwikkelingen in hun maag. Eind volgende week moeten op een speciale top in Berlijn met een demissionaire en daardoor vleugellamme commissie knopen worden doorgehakt over de financiering van de EU in de periode 2000 tot 2007 en de eventuele uitbreiding naar het oosten.

Compromis
Volgens Fischer maakt het opstappen van de commissie het "nog meer noodzakelijk dan ooit" dat er in Berlijn een akkoord uit de bus komt. "We moeten nu niet de indruk post laten vatten dat de Europese Unie tot niets meer in staat is. Er is immers al zicht op een werkbaar compromis wat betreft de landbouwuitgaven. Dat moet alleen nog worden bijgeschaafd en dat moet nog steeds kunnen lukken", aldus Fischer.

Bondskanselier Schröder, hevig geplaagd door de vele schandalen in zijn pas enkele maanden oude regering met als laatste klapstuk het vertrek van minister Lafontaine, wil alles op alles zetten om te top te laten slagen.

Hij ziet dat als de enige manier om zijn beschadigde prestige weer wat op te poetsen. De top is op 24 en 25 maart en Schröder reist nu alle andere 14 EU-landen af om te zien waar het compromis kan liggen.

De Duitse regering is er voorstander van dat de huidige commissie aanblijft in de rol van "zaakwaarnemer" tot na de Europese parlementsverkiezingen medio juni. Daarna zou er een nieuwe commissie moeten komen voor de volle vijf jaar, met als basis voor de politieke kleurverhoudingen de uitkomst van diezelfde Europese verkiezingen.

Extra belast
De toch al zware top in Berlijn wordt nu nog eens extra belast door de discussie over de samenstelling van de nieuwe commissie en het tijdstip van aantreden.

Kanselier Schröder zei gistermiddag in Brussel na een bezoek aan premier Dehaene, niet te verwachten dat er dan al een reeks nieuwe namen uit de hoed rolt. Hij hield achter de kiezen wie naar zijn idee de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden.

Naar het er nu naar uitziet zal Duitsland in elk geval haar huidige twee commissarissen, Martin Bangemann en Monika Wulf-Mathies, niet meer kandideren voor een volgende Europese Commissie.

Wulf-Mathies kwam ook niet al te best uit het onafhankelijke rapport waaruit bleek dat de commissie de controle volledig kwijt is over de almaar uitdijende Brusselse bureaucratie, waardoor fraude en oneigenlijk gebruik van Europees belastinggeld in de hand worden gewerkt. Schröder wil met nieuwe benoemingen ook afstand nemen van het tijdperk Kohl.

Ongelegen
Het aftreden van de commissie kon voor de huidige EU-voorzitter, Duitsland, niet op een ongelegener moment komen. Op de Europese agenda staan de komende maanden een aantal belangrijke onderwerpen, waarvoor daadkrachtig optreden vereist is.

De top in Berlijn volgende week is nauw verweven met de uitbreiding van de EU naar het oosten. Zonder een akkoord over beduidend lagere landbouw-subsidies wordt het veel te duur om de overwegend agrarische ex-Sovjet-satellieten binnen te halen. En lagere landbouwuitgaven zijn ook nodig om Nederland en Duitsland minder te laten betalen aan "Brussel". Nederland vindt het nu voorliggende landbouwcompromis nog ƒ14 miljard per jaar te duur.

Om een groter Europa niet te laten verzanden in een Poolse landdag moet de besluitvorming meer worden geregeld per meerderheid, zodat niet langer één land met een veto de hele karavaan kan blokkeren. Verder moet het asielbeleid gestroomlijnd worden om een gezamenlijke dam op te werpen tegen de honderdduizenden asielzoekers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.