&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Paul van Buitenen een tevreden man

Van onze correspondent - BRUSSEL, woensdag

Paul van Buitenen kijkt tevreden op van zijn bruine boterham met kaas. Achter hem schijnt het zonnetje volop. Rond de eettafel staan cameraploegen en reporters in de rij om zijn verhaal op te nemen. Terwijl de twintig machtigste mannen en vrouwen van Brussel in een diepe crisis zijn gedompeld, heeft Van Buitenen het fijne gevoel dat hij zijn gelijk heeft gehaald.

Het rapport van het Comité van Wijzen dat maandagavond als een bom insloeg en de Europese Commissie tot aftreden bracht lijkt bijna een kopie van wat de geschorste Nederlandse ambtenaar in december aan de grote klok hing. Het lek van Van Buitenen was het begin van het proces dat leidde tot de afgang van de Commissie.

Nuchter
Van Buitenen blijft opvallend nuchter onder het drama dat zich in het Breydelgebouw afspeelt. "Eigenlijk had ik mijn doel al in december bereikt, toen ik dat materiaal naar buiten bracht. Waar het mij toen om ging was dat er eindelijk eens een discussie over zou komen, en dat is gebeurd."

Medelijden met de eurocommissarissen heeft Van Buitenen (foto) beslist niet. Ze hebben het volledig aan zichzelf te wijten. "Als ze mij met iets meer fatsoen en begrip en wat serieuzer hadden behandeld, en als ze op tijd informatie aan het Europees Parlement hadden doorgespeeld, dan was het nooit zo ver gekomen." Dan had Van Buitenen de bal niet aan het rollen gebracht door een lijvig rapport aan de Groene fractie van het EP te ge

"Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit of er bepaalde commissarissen verdwijnen of niet. Het is veel belangrijker welke maatregelen er nu worden genomen om herhaling te voorkomen. Er moet een echte onafhankelijke anti-fraudedienst komen, of misschien nog beter, worden toegevoegd aan de Europese Rekenkamer. Die doen hun werk goed en staan echt los van de Commissie."

Enquête
"Het Europees Parlement zou ook een echt enquêterecht moeten krijgen, zodat ze getuigen onder ede kunnen horen. Over al deze affaires zou nu ook een parlementaire enquête moeten worden gehouden, net als in Nederland over de Bijlmerramp. Ik vind ook dat het Parlement het onderzoek van het Comité der Wijzen zelf voort zou moeten zetten. Dat is hun taak."

Denkt hij dat er nu iets fundamenteel gaat veranderen? "Ja, ik ben hoopvol dat dit soort ideeën binnen Europa nu een kans zullen krijgen, anders zou ik ook niet terug willen op mijn oude baan bij de financiële controledienst."

Van Buitenen werd in december geschorst en verloor voor vier maanden bijna de helft van zijn salaris. Vanaf half april zal hij weer volledig betaald worden, maar hij zou het ontzettend vervelend vinden als hij dan nog thuis zou moeten blijven zitten niks doen. Nu ja, niks doen. Van Buitenen heeft het nog nooit zo druk gehad als de afgelopen drie maanden.

Toegespeeld
Hij is blijven speuren naar de onregelmatigheden binnen de Commissie, daarbij geholpen door collega's. Ook nu nog krijgt hij interne stukken toegespeeld. Hij is ook regelmatig gaan praten bij de Europese Rekenkamer in Luxemburg, en heeft het Comité der Wijzen geholpen.

Van Buitenen werd een hele avond lang, van acht tot bij twaalven, door vier van de vijf wijzen plus hun assistenten doorgezaagd over zijn eerdere onthullingen. Wel met zijn advocaat erbij, want hij moet voorzichtig blijven. Binnen de Commissie zijn er genoeg hoge ambtenaren die zijn bloed wel kunnen drinken. Zij zullen er natuurlijk alles aan doen om van hem af te komen.

"Ik heb een gerucht gehoord dat mijn naam al is geschrapt bij de financiële controledienst. Dat kan ik niet over mijn kant laten gaan. Ik wil niet dat ze mij straks een post geven met een mooi bureau, een pen en een mooi uitzicht, waar ik niets kan doen. Ik wil het gewoon weer aan het werk op mijn oude stekje."

"Er is nog zoveel te onderzoeken", legt Van Buitenen tussen de bedrijven door uit aan een Duits radiostation. "In het rapport van de wijzen staat dat zij tegen veel nieuwe zaken zijn aangelopen die zij wegens tijdgebrek nog niet hebben kunnen onderzoeken. Daar wil ik heel graag aan meedoen."

Terwijl de telefoon aan één stuk door blijft rinkelen en een Vlaams tv-station zich aan de deur meldt, wil hij nog wel kwijt dat hij absoluut niet vindt dat het één groot rotzooitje is in Brussel. "Het zou fout zijn als de mensen het idee krijgen dat er nooit iets goeds wordt gedaan bij de Commissie. Er zijn een hoop collega's die goede onderzoeksrapporten maken, anders had ik nooit een rapport kunnen schrijven dat zoveel losmaakte."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.