&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Doema wijzigt koers
over Start-2 verdrag

Van onze correspondent - MOSKOU, woensdag

Tegen de achtergrond van de aanhoudende economische malaise en de zucht naar verse kredieten van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), lijkt het Russische lagerhuis, de Doema, zijn principiële verzet tegen de ratificatie van het Start-2 verdrag te hebben opgegeven.

De koerswijziging betekent een opsteker voor premier Jevgeni Primakov die volgende week een bezoek brengt aan Washington, onder meer om bij het IMF en de Amerikanen broodnodige financiële steun los te praten.

Maar het door communisten en nationalisten gedomineerde lagerhuis vraagt voor een "da-woord" voor het verdrag dat Moskou en Washington in 1993 tekenden, en dat voorziet in een reductie van nucleaire kernraketten, wel het nodige wisselgeld.

In een wetsvoorstel dat de Doema-raad gisteren aan president Boris Jeltsin stuurde, eist de Doema dat de ratificatie wordt gekoppeld aan het strikt naleven door Washington van het ABM-verdrag uit 1972, dat de ontwikkeling van anti-raketsytemen verbiedt. Ook stelt de Doema dat Rusland zich moet kunnen terugtrekken uit het verdrag als het land wordt bedreigd door de VS en andere NAVO-leden.

Gaat Jeltsin met deze voorwaarden akkoord, dan zal het parlement de ratificatie-debatten snel hervatten, zo liet Doema-voorzitter Gennadi Seleznjov gisteravond doorschemeren.

Voorheen weigerde een meerderheid in de Doema het ontwapeningsverdrag te ratificeren, omdat de Russen geen geld zouden hebben om de maximaal 3500 kernkoppen te ontmantelen. Maar Start-2 werd vaak ook gebruikt als politiek instrument, vooral om te protesteren tegen het Amerikaanse beleid in Irak en op de Balkan.

Hoewel in 1996 de Amerikaanse president Bill Clinton in Helsinki aan zijn ambtsgenoot Jeltsin beloofde geen anti-raketsystemen te zullen ontwikkelen als de Russen het Start-2-verdrag zouden ratificeren blijkt inmiddels Washington van dit standpunt te zijn teruggekomen.

Momenteel wordt er door de Amerikanen weer hard gewerkt aan plannen voor anti-ballistische systemen, wat de Russen zien als een flagrante schending van het ABM-verdrag.

De Doema heeft gisteren eveneens besloten dat het op 15 april zal stemmen over de afzetting van Jeltsin, onder andere vanwege de door hem in 1994 begonnen oorlog in Tsjetsjenië. Gezien de zware grondwettelijke voorwaarden is de kans dat deze "impietsjment"-poging het haalt, niet groot.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.