&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[Rabobank]
[Deloitte & Touche]
[Primafoon]
[World OnLine]
[Matchbank]
[CMG]
[Netaspect]

Dodental
Flora stijgt
naar twaalf

door René Steenhorst en Annet de Jong - DEN HAAG/BOVENKARSPEL, woensdag

De Westfriese Flora in Bovenkarspel ontpopt zich tot een dodenakker. Een bezoek aan de bloemententoonstelling heeft tot nu toe het leven gekost aan twaalf bezoekers.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, in wat slechts een tussenstand lijkt, officieel bekend gemaakt.

Het staat nu vast dat het in vier van de twaalf gevallen gaat om veteranenziekte. Bij de overige acht sterfgevallen wordt nog in het laboratorium onderzoek gedaan naar de gewraakte Legionella-bacterie.

Ook het aantal meldingen van mensen die zwaar ziek zijn geworden na een bezoek aan de bloemenbeurs neemt inmiddels dramatische vormen aan: 159 Flora-gangers blijken mogelijk te zijn geïnfecteerd met de zich ongekend agressief gedragende bacterie Legionella pneumophila, de verwekker van veteranenziekte. Dat meldden gisteren ziekenhuizen en ggd's uit het gehele land.

De getroffenen kampen met zware griepachtige verschijnselen, hebben symptomen van desoriëntatie en verwardheid of worden geteisterd door ernstige longklachten, zoals longontsteking.

Bij 33 patiënten, die op dit moment voor hun leven vechten, is de diagnose veteranenziekte nu met zekerheid gesteld. Gisteren overleden opnieuw drie mensen aan de gevolgen van acute longontsteking.

Minister Borst (Volksgezondheid) liet gisteren weten "diep geschokt" te zijn over de ontwikkelingen. "Ik had wel verwacht dat het aantal meldingen van de veteranenziekte flink zou oplopen. Maar iedere keer dat ik vandaag hoorde dat er weer iemand aan deze gemene ziekte was gestorven, was ik opnieuw even stil."

De bewindsvrouw verwacht desondanks dat de epidemie haar top heeft bereikt.

Het ministerie van Volksgezondheid sluit evenwel niet uit dat het aantal ziektemeldingen nog fors kan oplopen. In de week van 21 tot en met 28 februari jl. hebben maar liefst 80.000 mensen een bezoek gebracht aan de Flora.

Onder de drie nieuw-geregistreerde doden van gisteren bevindt zich een 64-jarige man uit Almelo. Hij stierf hij in het Twenteborg Ziekenhuis aldaar. Het slachtoffer werkte een aantal dagen bij een kraam op de beurs. Nadat de patiënt vorige week woensdag werd opgenomen, werd een dag later via een nieuwe urinetest vastgesteld dat er sprake was van besmetting met de legionella-bacterie. In het Twenteborg liggen ook drie andere Floragangers, maar een eerste test leverde nog geen reactie op. Aanvullend onderzoek moet aantonen of deze patiënten daadwerkelijk gevrijwaard blijven van de ziekte. Volgens woordvoerster I. Keulen maken zij het naar omstandigheden goed.

In ziekenhuizen te Apeldoorn en Zutphen zijn zes personen opgenomen met acute longontsteking. Het staat nu vast dat zij lijden aan de veteranenziekte. Het gaat om vier vrouwen en twee mannen, in leeftijd variërend van 44 tot 74 jaar. Ook zij hebben de Westfriese Flora bezocht. In Harderwijk is eveneens een patiënt met legionellose opgenomen. Diens toestand is kritiek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt de besmettingsbron ook op de consumentenbeurs van de Flora en niet alleen bij de waterpartijen op de bloemententoonstelling. Hiertoe worden 250 bezoekers uit Stede Broec, die niet ziek zijn geworden, aan een onderzoek onderworpen.

Het RIVM gaat ook monsters nemen van water waarmee het oerwoud van Burgers' Zoo in Arnhem elke nacht wordt beregend. De directie van de dierentuin wil daarmee laten vaststellen dat er geen Legionella-bacteriën in de beregening voorkomen. Directeur A. van Hooff is er absoluut zeker van dat de bacterie geen kans heeft in zijn beregeningssysteem. "Het water is daar te koud voor. Bovendien is de beregening, die elke nacht plaatsvindt, geen gesloten pompsysteem. Het water komt rechtstreeks uit de leidingen. De beregening functioneert al twaalf jaar vlekkeloos", aldus Van Hooff.

Keukenhof

De directie van De Keukenhof in Lisse houdt op dit moment de adem in. De wereldwijd vermaarde bloemenexpositie, die dit jaar 50 jaar bestaat en vorig jaar 850.000 bezoekers trok, wordt woensdag 24 maart geopend door Koningin Beatrix. Een dag later kan het publiek zich aan de bloemenpracht vergapen. Directeur H.N.T. Koster durft zich op dit moment nog niet uit te spreken over mogelijke Flora-effecten bij De Keukenhof: "Daarvoor is het te vroeg. Wij wachten inderdaad wél de ontwikkelingen met gemengde gevoelens af. Zijn benieuwd wat het onderzoek naar de bacterie zal opleveren."

De Keukenhof vindt grotendeels in de openlucht plaats. Maar er zijn ook enkele (nieuwe) omvangrijke paviljoens. Directeur Koster: "Ik kan me wel voorstellen dat mensen de bloemen en bollen bij óns associëren met de dramatische ontwikkelingen op de Flora."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.