&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Matchbank]
[Primafoon]
[Rabobank]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[CMG]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]

Schurftexplosie
in zorgcentra
regio Alkmaar

door Eric van Staten - ALKMAAR, woensdag

Bij zeker negen oudere personen in de regio Alkmaar is de afgelopen dagen schurft geconstateerd. Honderden mensen zijn mogelijk besmet. Vorige week werd in het Medisch Centrum Alkmaar een bejaarde vrouw opgenomen die aan een ernstige vorm van de scabiës bleek te lijden.

De patiënte, die in het verzorgingstehuis Ter Kimme in Heerhugowaard woont, maar tijdelijk geplaatst was in het verpleegtehuis De Lauwershof in Oudorp, heeft vermoedelijk acht medebewoners besmet.

Zalf

Uit voorzorg zijn gisteren in de Lauwershof alle 90 bewoners met lindaanzalf behandeld. Een preventieve maatregel die ook door de verpleegkundigen en hun directe familieleden is ondergaan. Volgens verpleeghuisarts Cor Wabeke gaat het in totaal om 350 personen.

De behandeling bestaat uit het insmeren van het lichaam met de toxische crème gammexaan. "Dat moet gebeuren van kaaklijn tot de tenen voor het slapen gaan. Belangrijk is dat de volgende dag het beddengoed en de kleding gewassen wordt om de huismijt te doden", aldus Wabeke die na een week een herhalingsbehandeling adviseert.

In Huis Ter Kimme in Heerhugowaard is volgens directeur Loek Bronkhorst onder de 165 bewoners, waarvan acht personen zeker schurft hebben en bij zeven het vermoeden bestaat, absoluut geen spraken van paniek.

'Oorlogskwaal'

"Voor de meeste bewoners is schurft iets dat men kent uit de oorlogsjaren. Toen kwam het door slechte hygiëne veel vaker voor. Over het algemeen wordt er vrij laconiek op gereageerd.

Het is lastig, vanwege de jeuk en het tehuis moet twee keer vanonder tot boven gereinigd worden. Voor Ter Kimme betekent de besmetting wel een fikse aanslag op de begroting," aldus Bronkhorst.

De aandoening die over het algemeen niet gevaarlijk is ontstaat doordat microscopisch kleine mijten zich in de huid ingraven en eitjes leggen.

"Meestal begint het met jeuk, waarna de huid rood wordt alsof er sprake van eczeem is. De kans dat er via indirect contact besmetting plaatsvindt is vrij gering. Vaak gebeurt dat pas bij langdurig huidcontact", aldus dokter Wabeke die in de komende weken, vanwege de lange incubatietijd die tussen de twee en zes weken ligt, zeker een groot aantal nieuwe gevallen van scabiës verwacht...






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.