&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Matchbank]
[Rabobank]
[Primafoon]
[FBTO verzekeringen]
[Netaspect]
[Deloitte & Touche]
[CMG]
[World OnLine]

Pijn bij kind nu te meten

door Ina Eggink - DEN HAAG, woensdag

Voor het eerst is in Nederland een betrouwbare methode samengesteld voor het vaststellen van pijn bij jonge kinderen. De pijnobservatieschaal is op verzoek van het Emma Kinderziekenhuis/AMC ontwikkeld door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en heeft inmiddels haar waarde in de praktijk bewezen.

Met de zogenoemde POKIS-methode kunnen artsen en verpleegkundigen zeven gedragingen die bij kinderen tussen 0 en 4 jaar een relatie vertonen met pijn, in kaart brengen. Het kind moet onopvallend worden geobserveerd. In iedere categorie kan gescoord worden met een 0 of een 1.

Tijdens de observatie wordt gekeken naar het gezicht, dat bij pijn bijvoorbeeld een gerimpeld neusje vertoont; naar al dan niet huilen; de ademhaling; rug en lijf (verkrampt, trillend); armen en vingers (gebald, wild); benen en tenen (verkrampt, schoppend) en agitatie (onrustig, prikkelbaar). Binnen een minuut heeft men inzicht in de mate van pijn, variërend van geen pijn tot ernstige pijn.

De schaal is ontwikkeld en getoetst door de othopedagoge Tera Boelen in samenspraak met het Emma Kinderziekenhuis/AMC in Amsterdam en Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Tijdens het onderzoek werden 300 kinderen van 1 tot 4 jaar bekeken na het verwijderen van keel- of neusamandelen of het plaatsen van oorbuisjes. Hieruit is gebleken dat de schaal betrouwbaar is en makkelijk toe te passen bij acute en bij langdurende pijn.

Een betere beoordeling van de pijn betekent een verbetering in de zorg van het zieke kind en is belangrijk voor de genezing. Pijn verstoort de slaap en de eetlust en het belemmert de ontwikkeling. Op grond van de scores kan de pijn bestreden worden.

De methode is inmiddels aan zestig ziekenhuizen met kinderpijngroepen verstuurd. Ook huisartsen kunnen gebruik maken van POKIS, die voor een goede beoordeling een aantal keren, bijvoorbeeld ieder half uur na een pijnlijke ingreep, moet worden uitgevoerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.