&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Primafoon]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]
[CMG]
[Matchbank]
[World OnLine]
[Rabobank]

Hevige strijd
over opvolging
eurocommissaris

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Tussen coalitiepartijen PvdA en VVD is de strijd ontbrand over de opvolging van CDA-eurocommissaris Van den Broek in de nieuwe Europese Commissie.

Van den Broek maakte gisteren, nadat de commissie Santer 's nachts was afgetreden, bekend dat hij niet wil terugkeren als commissaris in de nieuwe Europese commissie.

De VVD eist de post van eurocomissaris op omdat zij er nog nooit eerder een hebben geleverd. De liberalen denken in oud-fractievoorzitter Bolkestein een uitstekende kandidaat te hebben. Als alternatief voor de ex-VVD-voorman wordt ex-staatssecretaris Patijn achter de hand gehouden.

De PvdA, die in het verleden de eurocommissarissen Mansholt en Vredeling leverde, vindt echter dat zij als grootste partij de nieuwe eurocommissaris mag leveren. Socialistische kandidaten die worden genoemd zijn: PvdA-minister Pronk (Milieu) en staatssecretaris Vermeend (Financiën).

Zowel het kabinet als de Tweede Kamer vindt het goed dat de commisie-Santer is opgestapt naar aanleiding van het keiharde rapport van 'het comité van wijzen' over fraude en financieel wanbeheer.

De VVD had echter nog liever gehad dat alleen de beschuldigde commissarissen, zoals Cresson en Marin, waren opgestapt.

Premier Kok, die gisteren met zijn Duitse collega en EU-voorzitter Schröder op het Catshuis over de kwestie sprak, onderstreepte: "Het democratisch functioneren van Europa wordt hier beter van." Bondskansielier Schröder weigerde te spreken van een crisis in het Europees bestuur. "We moeten de situatie niet te veel dramatiseren."

Kabinet en Kamer onderstrepen dat er zo snel mogelijk weer een goed functionerende commissie moet komen.

De vraag is echter of die slechts tijdelijk aan het werk gaat tot 1 januari 2000, de datum waarop er officieel een nieuwe commissie moet komen of dat er meteen een nieuwe wordt benoemd voor vijf jaar. Een andere mogelijkheid is dat van de afgetreden commissie de commissarissen wier blazoen nog ongeschonden is tijdelijk alleen de lopende zaken afhandelen.

Verkiezingen

Een vertragende factor zijn de verkiezingen in juni voor het nieuwe Europese parlement, dat ook wil meepraten over de nieuwe commissie.

Volgens premier Kok moeten het Duitse voorzitterschap, de Europese regeringsleiders en het Europese parlement snel nagaan wat er nu verder moet gebeuren.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) denkt dat er een tussenoplossing moet worden gevonden omdat de huidige commissie door haar aftreden vleugellam is geworden.

PvdA-kamerlid Timmermans meent dat er nu al een nieuwe commissie moet komen. Die moet volgens hem in ieder geval tot het eind van het jaar zitten en als het Europees parlement ermee akkoord gaat daarna de termijn van vijf jaar vol maakt.

Zijn VVD-collega Hessing vindt dat er zo spoedig mogelijk nieuwe commissarissen moeten komen, maar hij laat in het midden of zij tijdelijk of voor vijf jaar moeten worden benoemd.

D66-fractievoorzitter De Graaf vindt dat in ieder geval met een nieuwe commissie moet worden gewacht tot na de Europese verkiezingen van 10 juni. Zij vinden dat het nieuwe Europese parlement volledig bij de benoeming van de commissarissen moet worden betrokken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.