&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 maart 1999

 


[Rabobank]
[World OnLine]
[Primafoon]
[Deloitte & Touche]
[Matchbank]
[CMG]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]

Actie spoorwegpolitie
tegen zakkenrollers

door Joan van den Dungen - EINDHOVEN, woensdag

De Spoorwegpolitie heeft de jacht geopend op landelijk opererende bendes zakkenrollers. Een proefproject in Eindhoven, waarbij verdachte types intensief geschaduwd werden door agenten in burger, lijkt vruchten af te werpen.

De afgelopen weken zijn daar 10 zakkenrollers op heterdaad betrapt. Bovendien daalde het aantal aangiften fors.

Volgens een woordvoerder zijn er in ons land superprofessionele bendes uit het voormalig Oostblok actief, die in steeds verschillende steden hun slag weten te slaan.

De spoorwegpolitie heeft de belangrijkste dadergroeperingen nu in kaart gebracht. De top-10-lijst van zakkenrollersbendes in ons land blijkt aangevoerd door lieden uit Roemenië en het voormalige Joegoslavië, die zich speciaal voor de rooftochten in Nederland gevestigd hebben. Hiervan staan nu zo'n 50 beroeps-zakkenrollers met foto geregistreerd in een landelijk computersysteem.

Op de tweede plaats volgt een Noord-Afrikaanse bende, die vooral in de omgeving van Amsterdam actief is. Hiervan zijn al zo'n 150 bendeleden met naam en toenaam bekend. Onder beide groeperingen bevinden zich volgens een zegsman ook asielzoekers.

Resultaten

In Eindhoven werden gisteren de resultaten gepresenteerd van het PacMan-project, een project waarbij de spoorwegpolitie nauw samenwerkt met het Eindhovense korps. Speciaal hiervoor zijn de bevoegdheden van de spoorwegrechercheurs uitgebreid tot de gehele binnenstad en winkelcentrum Woensel.

Bij een eerste actie werden 10 zakkenrollers uit Oost-Europa opgepakt. Zij moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. "We hielden ze voortdurend in de gaten", zegt projectleider Ron Huijting van de spoorwegpolitie. "Nu lijkt de rest van de bende verdwenen. Wij vermoeden dat naar een andere stad zijn gegaan. Als ze daar weer opduiken gaan we ook daar op dezelfde manier weer verder."

Onder de aangehoudenen bevonden zich twee 10-jarige meisjes, die zeker 20 pogingen in amper anderhalf uur tijd opbiechtten. De kinderen waren zelfstandig met de trein naar Eindhoven gereisd om zoveel mogelijk portemonnees uit schoudertasjes te roven.

Oksel

"Hun werkwijze is zeer geraffineerd", aldus de zegsman. "Ze zijn altijd met zijn tweeën. Meestal hebben ze het gemunt op een schoudertas. Ze bestuderen zo'n tasje aandachtig en slaan pas dan toe.

De gerolde portemonnee wordt direct onder de oksel verstopt. Mocht het slachtoffer iets merken, dan laten ze de beurs vallen en weten ze van niks. In het andere geval maken ze dat ze wegkomen."

Volgens Huijting is de emotionele schade bij de slachtoffers vaak groot: "De gedupeerden raken naast hun beurs en de betaalpasjes vaak foto's van dierbaren kwijt. Zoiets is niet met geld goed te maken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.