&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
8 maart 1999

 


[Primafoon]
[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[V & L informatica]
[Eurocard Mastercard]

Feyenoord boert goed

Cairo heeft de winnende treffer gemaakt

door Sieb Oostindie - DOETINCHEM, maandag
foto: Hans van Tilburg

Het was gisteravond een ouderwets avondje op de Vijverberg, waarop De Graafschap Feyenoord danig op de proef stelde. De Doetinchemmers maakten er met de Rotterdammers een geweldig gevecht vol passie en hartstocht van en leken heel lang voor een stunt te kunnen zorgen. Maar het slotakkoord was, zoals we het van Feyenoord kennen. Binnen honderd tellen bogen de Rotterdammers, die de hele wedstrijd tegen een achterstand hadden aangekeken, de 3-2 in de eindfase om in een 3-4 zege. Daarmee waren de complimenten voor de Graafschap, dat onder Jurrie Koolhof uitstekend georganiseerd voor de dag kwam. Maar de drie punten voor Feyenoord, dat via de gouden wissels Korneev en Cairo toonde dat hier de aanstaande landskampioen aan het werk was.

"Ik had vandaag nog op TV gezien, hoe een keeper de bal door de benen kreeg. Toen ik Olyslager zag komen, dacht ik: waarom zou ik dat ook niet zelf proberen", zei matchwinnaar Ellery Cairo, nadat hij door al zijn ploeggenoten zo ongeveer was doodgeknuffeld.

Zelfs Leo Beenhakker danste bijna de polonaise om zijn invaller, die de eerste seizoenhelft nog bij Excelsior rijpte en in de Achterhoek pas zijn tweede officiële wedstrijd voor Feyenoord ooit afwerkte. De ontlading was dan ook enorm aan Rotterdamse kant. "Het lijkt wel of het met de wedstrijd spannender wordt. Met de week gaat het tot het gaatje. Maar duels op strijd winnen wij bijna allemaal. Dat is het grote verschil ten opzichte van vorig seizoen, nu knokken we voor elkaar. Toch maak ik me wat zorgen. Als je in vier wedstrijden vijf goals tegen krijgt, moet je wat kanttekeningen plaatsen bij onze verdedigende kwaliteiten", plaatste aanvoerder Jean Paul van Gastel wat kritische noten bij het sensationele optreden.

Ook tegen dit 'kleintje' begon Feyenoord niet scherp genoeg. De Graafschap profiteerde er geweldig van, want het zette twee kansen voor de volle honderd procent om in resultaat: 2-0. Dat was een tegenslag, waar Feyenoord laatstelijk weinig mee geconfronteerd werd. De ploeg hervond zich en toonde, dat het zich door zulke ontwikkelingen niet meer zo in de war laat brengen. Nadat van Gastel (15e minuut, penalty) de stand op 2-1 had gebracht, moest Leo Beenhakker zijn ploeg, die herhaaldelijk op de sterke doelman Olyslager stuitte, in de rust tocht even afkoelen. Arbiter Uilenberg floot namelijk op zijn Engels en in de duels was het vooral Cruz die bij Redeker herhaaldelijk over zijn theewater leek te gaan. De Argentijn mocht zelfs van geluk spreken dat de scheidsrechter uit Losser hem zo nadrukkelijk in bescherming nam bij onreglementaire charges. "We waren in de eindfase van de eerste helft alleen nog maar met Uilenberg bezig. Het gaat er dan eventjes niet om of je gelijk hebt of niet. Uilenberg zal zich best een keer vergissen, maar ik vond de irritatie volkomen ten onrechte. Het is namelijk een uitstekende scheidsrechter. Daarom heb ik er in de rust op aangedrongen, dat ze alleen met voetbal bezig moesten zijn. Als je dat niet kunt, ben je ook geen topper", aldus de trainer, die al weken een gouden hand van wisselen heeft.

Na de pauze zette Feyenoord, dat de overbodige back Tininho had ingeruild voor Cairo als rechtsbuiten, de thuisploeg op eigen helft volledig vast. De Graafschap bleef collectief te veel achterin hangen en vroeg daarmee om een afstraffing. Maar Rzasa kreeg het in de 50e minuut op zijn heupen, soleerde naar Dudek en haalde prachtig uit: 3-1. Beenhakker bracht Vos en Korneev voor Tomasson en Bosvelt, terwijl Koolhof zelfs binnen 15 minuten drie verse krachten inbracht: Vreman, Gerritsen en Turpijn voor De Jong, de verrassend goede Emam en Roelofsen. Van Gastel maakte met zijn specialiteit, de vrije trap, het gat al kleiner met een geweldige uithaal: 3-2.

Maar pas acht minuten voor tijd moest de thuisploeg buigen voor Feyenoord. Eerst via Korneev, die daarmee alweer voor de derde maal een cruciale goal maakte. "Wat een goudzoeker", haalde de bloedzenuwachtige Pim Doesburg opgelucht adem. Na een bliksembezoek aan de WC was het zelfs 3-4, zodat de keeperstrainer de 'winnende' van Cairo notabene nog miste ook.

De ontlading bij Feyenoord was werkelijk enorm. Het gaf goed weer, hoe zwaar de ploeg het had gehad in Doetinchem, waar De Graafschap de Rotterdammers de moeilijkste klus van de lopende competitie bezorgden. De heerlijke wedstrijd met alles erop en eraan vormde voor Beenhakker het zoveelste bewijs, dat het goed zat. "Dit onderschrijft dat we fysiek en mentaal ijzersterk zijn. We gingen geen domme dingen doen en werden ook niet nerveus. Dan dwing je het af".

Daarmee wordt het ook erg eenzaam aan de top. Na het verlies van de achtervolgers Vitesse en Roda gebruikte Feyenoord andermaal de eindfase om afstand te nemen. "Voor ons was het de tweede helft alles of niets. We haalden steeds meer achterin weg om voorin te gebruiken. Het leukste was dat we er ook nog gebruik van maakten, dat we anders gingen spelen", benadrukte de trainer dat zijn ploeg in meerdere opzichten gegroeid is.


De Graafschap - Feyenoord 3-4 (2-1). 7. Roelofsen 1-0, 11. Redeker 2-0, 16. Van Gastel 2-1 (strafschop), 51. Rzasa 3-1, 55. Van Gastel 3-2, 82. Kornejev 3-3, 84. Cairo 3-4. Gele kaart: Redeker (De Graafschap), Van Gastel (Feyenoord).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.