&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
8 maart 1999

 


[ABN AMRO]
[Eurocard Mastercard]
[V & L informatica]
[Primafoon]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Protest schaatsers tegen bloedtesten

Van onze speciale verslaggever - INZELL, maandag

Met een volledig Nederlands ereschavot op de afsluitende vijf kilometer van de laatste Wereldbekerwedstrijd allround van dit seizoen in Inzell domineerde het commerciële trio Rintje Ritsma, Bob de Jong en Gianni Romme tijdens de generale repetitie voor de WK-afstanden. Maar niet alleen op het ijs van het Ludwig Schwabl Stadion vervulden de Nederlanders een voortrekkersrol.

Hans van Kuyk, de arts van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond (KNSB), diende gisteren een officieel protest in tegen de gang van zaken tijdens de gezondheidstesten die in Inzell voor de eerste maal zijn gehouden. De medicus heeft bezwaar tegen het feit dat de onderzoeken zeer fraudegevoelig blijken te zijn en heeft zijn grieven in een brief kenbaar gemaakt aan de Internationale Schaats Unie (ISU).

Het feit dat er geen contra-expertise mogelijk is, de naam van de geteste atleet met een sticker op het buisje wordt geplakt en niet wordt in gegraveerd en (te) vaak van hand tot hand gaat, werken in de optiek van Van Kuyk mogelijk fraude in de hand. Bovendien wordt het buisje niet verzegeld en wordt er geen tweede bloedmonster afgenomen.

"Wanneer de zaken fout gaan, gaat het uitvoerende instituut vrijuit maar krijg je als sporter een uitroepteken achter je naam dat je je hele leven bij de draagt", aldus Van Kuyk, die zich vooral verwonderde over de lakse wijze waarop de procedure werd afgehandeld en het feit dat fotografen en cameraploegen bij de onderzoeken aanwezig mochten zijn. "Als je een dergelijke test doet, moet je het in ieder geval wel goed doen. Nu weten de atleten bijvoorbeeld niet wat er eigenlijk met hun bloed gedaan wordt en wat de exacte waarden zijn die als grens worden gezien. En dat kan natuurlijk niet."

"We hebben hier in Inzell een aantal onhandigheden geconstateerd, die wij zullen doorgeven in de hoop dat de eventuele volgende keer hiermee wat zorgvuldiger wordt omgegaan", aldus Van Kuyk, die bij veel andere ploegen tot zijn verrassing een laconieke opstelling constateerde. "Vaak kwamen schaatsers totaal onbegeleid binnen. Vreemd. Het is immers niet zomaar iets, even je in de arm laten prikken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.