&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
8 maart 1999

 


[ABN AMRO]
[Eurocard Mastercard]
[Autosite]
[Primafoon]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Sydney net zo fout
als Salt Lake City

MELBOURNE, maandag

Sydney heeft vuil spel gespeeld in de campagne voor de Olympische Spelen van 2000. De ambitieuze Australiërs deden volop mee aan verwennerij van IOC-leden met banen, medische ingrepen en luxe vakanties, vergelijkbaar met de handelwijze van Salt Lake City.

Dat heeft de krant 'The Age' in Melbourne geopenbaard. Zeker twaalf leden zouden de ethische regels uit het olympisch handvest hebben overtreden.

Sydney begaf zich ook op hoog politiek vlak. Zo werden in een uitgekiende publiciteitscampagne de schendingen van de mensenrechten in China de wereld ingebracht. Dit schaadde niet alleen de kansen van Peking, Sydney's zwaarste concurrent voor de Spelen van 2000. Ook konden zo kritische geluiden van Australische milieu-activisten en beschermers van aboriginals worden geremd.

Bekend is dat Sydney aan de vooravond van de verkiezing in Monte Carlo de laatste zieltjes won met een vette donatie voor de ontwikkeling van de sport in Afrika. De Australiërs kregen uiteindelijk met 45 tegen 43 stemmen de voorkeur boven de Chinezen.

Sydney ontwikkelde een strategie om te kunnen winnen, omdat Australië de campagne voor de Spelen absoluut niet nog eens wilde verliezen na de nederlagen van Brisbane voor 1992 en Melbourne voor 1996. In 1992 was het de 'Aussies' duidelijk dat Peking de gewenste kandidaat was in de top van het IOC. Speciaal van voorzitter Juan Antonio Samaranch die geschiedenis wilde schrijven met sprankelende politieke hervormingen in communistisch China.

Voor IOC-leden en voorzitters van wereldsportbonden ging de rode loper uit. Zo'n 65 IOC-leden bezochten Sydney voor de verkiezing. Sommigen vierden mooie vakanties op kosten van begunstigers van de olympische campagne. De betalingen staan niet in de officiële boeken van het nominatiecomité.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.