&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
8 maart 1999

 


[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]
[Rabobank]
[World OnLine]
[Netaspect]

Euro-politie mag alles

door Ernst Nordholt - DEN HAAG, maandag

De politiemensen die werken voor Europol, de door de EU in het leven geroepen instantie voor het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit, mogen praktisch alles.

Wat in opsporingstechnisch opzicht voor de politie sinds de commissie-Van Traa in ons land aan strikte regels is gebonden, wordt straks in Europees verband toegestaan. Europol wordt een soort geheime dienst met vergaande, niet of nauwelijks gecontroleerde bevoegdheden.

Dat blijkt uit het vooralsnog strikt vertrouwelijke protocol waarin de bevoegdheden van de 'Euro-cops' zijn beschreven.

Uit het document waaruit deze week passages verschijnen in het bondsblad van de Algemeen Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) komt een onthutsend beeld naar voren van de bevoegdheden van de Euro-dienders.

De ruim 70 Euro-cops die aangestuurd worden vanuit de hoofdvestiging in Den Haag genieten verregaande immuniteit. Hun handelen onttrekt zich aan iedere democratische controle. Eventuele schade die zij tijdens hun werkzaamheden aanrichten komt niet voor vergoeding in aanmerking.

Maar dat is nog niet alles: Ze kunnen, zonder onderworpen te worden aan financiële controles en voorschriften, valuta kopen, aanhouden of verkopen en ook vreemd geld beheren. De vrijstellingen moeten Europol de mogelijkheid bieden om infiltranten in te zetten in de internationale bestrijding van handel in verdovende middelen.

Daarnaast bepaalt een artikel in het protocol het volgende: "Alle personeelsleden van Europol zijn vrijgesteld van iedere vorm van rechtsvervolging voor hetgeen zij in de uitoefening van hun functie hebben gezegd, geschreven of gedaan." Opmerkelijk is dat zij die immuniteit levenslang houden, dus ook als zij de dienst al lang verlaten hebben.

Nederlandse strafrechtgeleerden uiten deze week ongezouten kritiek op het protocol in het ANPV-magazine. Prof. mr. G. Mols, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Maastricht. "Dit is de geheime politie van Europa. Het protocol is een vreemd document. Dit kan absoluut niet," aldus Mols.

Zijn collega, de universitair hoofddocent André Klip: "Dit doet af aan de rechtsbescherming van de burger."

"De status van Euro-cops lijkt nog het meest op die van diplomaten. Zo hoeven ze geen belastingen te betalen. Ze mogen hun communicatie coderen en post versturen per koerier of in verzegelde tassen. Nationale autoriteiten hebben absoluut niets meer te zeggen over de binnenkomst van de Euro-agenten. Hetzelfde geldt voor hun verblijf of vertrek. Niemand mag hen beletten hun werk te doen, zolang ze kunnen bewijzen dat ze met een officiële missie bezig zijn. De lidstaten nemen, indien de directeur van Europol daarom verzoekt, alle maatregelen om de veiligheid en de bescherming van de Europollers te garanderen," aldus het ANPV-magazine.

De directeur van Europol, de Duitser Jurgen Storbeck, blijkt uit het protocol de enige en laatst verantwoordelijke te zijn voor het doen en laten van de dienst. Strafrechtgeleerde Klip: "De directeur van Europol wordt zo de onderkoning van Europa!."

Ook de ANPV is verbijsterd over de verregaande immuniteit van de Europese politiedienst. Vice-voorzitter Ron Tournier: "Alles waar we in dit land zo zuinig op zijn met betrekking tot de rechten en plichten van de overheid bij de criminaliteitsbestrijding wordt bij invoering van dit protocol, voor wat betreft Europol, vernietigd. Als je hiermee akkoord gaat, dan moet je wel erg "ziek" zijn."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.