&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
8 maart 1999

 


[World OnLine]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Rabobank]

Enquêtecommissie wil
Amerikaanse prof niet horen

door Jan-Kees Emmer en Jeroen Hendriks - AMSTERDAM, maandag

De parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp ziet er geen heil in de Amerikaanse professor G. Nicolson uit te nodigen voor verhoor.

Een meerderheid van de commissie zou zich door deskundigen van het AMC hebben laten overtuigen dat de internationaal geprezen Amerikaan 'een zonderlinge man is die wetenschappelijk niet te controleren is'. Dit zeggen bronnen rond de commissie.

De theorie van Nicolson dat de slachtoffers van de Bijlmerramp lijden aan vergelijkbare klachten met het immuunsysteem als soldaten die last hebben van het Golfoorlogsyndroom snijdt in de ogen van de AMC'ers geen hout.

Met name de rechten van Nicolson op zijn onderzoeksmethode zit de Nederlandse deskundigen dwars. Hierdoor kan hij hen hier niet van dienst zijn. Slechts als Nicolson op eigen houtje naar Nederland komt, is de commissie eventueel bereid hem met de ambtelijke stafmedewerkers te laten praten.

Verbrand
Een aantal commissieleden ziet weinig in de theorie van Nicolson. Zij menen dat, als er gemanipuleerde bacteriën in de lading aanwezig zijn geweest zoals Nicolson veronderstelt deze vrijwel zeker in de vlammenzee zijn verbrand. Veel aannemelijker is het volgens hen dat het afweersysteem van de patiënten van Nicolson is aangetast waardoor zij besmet konden raken met micoplasma.

Nicolson, die hoogleraar is aan de universiteit in Texas en aan het hoofd staat van zijn eigen onderzoekscentrum Los Angeles laat weten dat hij wel degelijk bereid is om zijn theorieën aan de commissie uit te leggen. Ook de deskundigen van het AMC staat hij graag te woord.

Het afwijzen door de enquêtecommissie van de theorieën van Nicolson komt op een wel heel merkwaardig moment. Afgelopen weekeinde werd bekend dat een tweede slachtoffer van de Bijlmerramp besmet is met de bacterie mycoplasma fermentans. Het gaat hierbij om Wilma Dolmans, Bijlmerhulpverleenster van het eerste uur.

Eerder testte Nicolson al KLM'er Dirk van Os positief. Hij heeft lange tijd vertoefd in hangar 8 waar anderhalf jaar lang de wrakstukken van de rampboeing waren opgeslagen.

Dolmans heeft sinds een half jaar na de ramp last van gewrichtspijnen en concentratieproblemen. Ook is zij snel vermoeid. Het opmerkelijke is dat bijna honderdduizend veteranen die hebben gevochten in de Golfoorlog dezelfde klachten hebben en dezelfde storingen aan het immuunsysteem vertonen.

Zeer hoog
Tijdens het verhoor van AMC-patholoog Jan Weening werd afgelopen vrijdag duidelijk dat inmiddels bij twaalf Bijlmerbetrokkenen systemische immuunziekten zijn vastgesteld. Dit is volgens Weening een zeer hoog getal.

Huisarts Jos Blakenburg die eind januari met vier mogelijke Bijlmerslachtoffers meereisde naar Los Angeles, noemt de score van twee positieve patiënten opmerkelijk hoog. ""Dit kan bijna geen toeval zijn, en vraagt daarom om extra onderzoek, wat er zo snel mogelijk moet komen."

Slachtoffer Dirk van Os vindt het schandalig dat Nicolson niet wordt gehoord door de commissie. "Moet je je voorstellen. Eerst kon het AMC niets meer voor ons betekenen. Nu meldt zich iemand die misschien wel antwoorden heeft, proberen ze die ook nog eens buitenspel te zetten. Naar mijn mening alleen maar om hun eigen falen te verbloemen."

Enig lichtpuntje is dat Nicolson vandaag in Amerika wordt bezocht door een hoge medewerker van de KLM-Arbo-dienst. Deze bespreekt welke rol de Amerikaan, die inmiddels ook opdrachten binnen heeft van de Amerikaanse en Canadese regeringen, kan hebben in een verder onderzoek naar de gezondheidsklachten in de Bijlmermeer en onder hulpverleners.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.