&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Primafoon]
[Beurstip]
[Matchbank]
[Belastingdienst]
[Autosite]

Megaverbond tussen IBM
en PC-specialist Dell

NEW YORK, vrijdag

IBM en Dell gaan gezamenlijk de eeuw van de informatietechnologie in. De twee Amerikaanse computerconcerns maakten donderdag een een zevenjarige samenwerking bekend die naar eigen zeggen 16 miljard dollar (ƒ32,5 miljard) waard is. IBM gaat technologieën leveren die worden geïntegreerd in de computersystemen van Dell.

De overeenkomst past in de strategie van IBM. Het computerconcern verliest steeds meer terrein met de verkoop van computers, maar ziet zijn activiteiten op het gebied van dienstverlening zeer snel groeien. Dell is daarentegen nog steeds een zeer snelle groeier op de pc-markt.

IBM gaat Dell voorzien van micro-elektronica en beeldschermtechnologie. Bovendien wisselen beide computerconcerns patenten uit en gaan ze samen technologieën ontwikkelen die moeten worden verwerkt in nieuwe hoogstaande producten. Dell wil vooral op deze markt hard groeien. Het computerconcern ziet een gouden toekomst in notebooks (schootcomputers) en computers die informatie op internet zetten, de zogenoemde servers.

Ook op de markt van computernetwerken hoopt Dell door de samenwerking een steviger positie krijgen. Dat kan door de netwerktechnologie van IBM. Bovendien krijgt het de beschikking over technologieën die computerproducten voor voorraadbeheersing moeten mogelijk maken. Dell heeft zelf al een ingenieus voorraadsysteem, alleen de computers die al besteld zijn worden gemaakt, maar wil dit grootschalig op de markt gaan brengen.

De beurs in New York reageerde euforisch op de deal. De aandelen van beide computerconcerns noteerden een winst van meer dan 4 procent. De Dow Jones-index stond met nog bijna drieënhalf uur handel voor de boeg 162 punten (1,75 procent) in de plus.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.