&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Matchbank]
[Belastingdienst]
[Beurstip]
[Autosite]
[Primafoon]

Interpolis ziet niets in
Centra Werk en Inkomen

Van een onzer verslaggeefsters - TILBURG, vrijdag

Verzekeraar Interpolis is fel gekant tegen de vorming van de nieuwe Centra voor Werk en Inkomen (CWI), waar zowel langdurig werklozen als arbeidsongeschikten straks aan één loket terecht moeten kunnen. "Je moet niet alles op één hoop gooien", stelde bestuurslid Huub Hannen gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers van de Rabo-dochter.

"Het gaat om twee totaal verschillende risico's, die weinig met elkaar te maken hebben. De risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn alleen beheersbaar op de werkplek. Dat is enige aanpak die werkt."

Hannen is ook bevreesd dat de overheid wil terugkeren naar de oude ziektewet omdat de laatste tijd het ziekteverzuim en de instroom van wao'ers weer toeneemt. "Je moet niet halverwege op je schreden terugkeren maar doorgaan op de ingeslagen weg. Zoals het vroeger ging, werkte het helemaal niet. In de beginperiode van de privatisering van de ziektewet zijn we onevenwichtig bezig geweest omdat er te weinig voorbereidingstijd was", aldus de Interpolis-directeur.

"We moeten naar een integrale benadering waarin werkgever, arbo-dienst en verzekeraar samenwerken en er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen de beoordeling van de claims en de begeleiding naar de terugkeer in het arbeidsproces."

Zo'n integrale aanpak van het ziekteverzuim is bij Interpolis tot nu toe zeer succesvol. Door de samenwerking met de netwerkorganisatie Compaan (een club van Interpolis, Stigas/GUO, CZ Groep en Adecco) wordt gemiddeld acht tot tien weken bespaard op het ziekteverzuim. Er worden nu zo'n 1000 vooral kleinere bedrijven door Compaan begeleid. Volgens Hannen zal dat aantal eind dit jaar zijn gegroeid tot zo'n 10.000.

Interpolis denkt volgend jaar de effecten van deze nieuwe aanpak op de schadelast te zullen merken. Vorig jaar kelderde de winst in de sector ongevallen en ziekte nog met ƒ44 miljoen tot ƒ14 miljoen. Er werd op deze polissen een technisch verlies geleden van zo'n ƒ16 miljoen. Dat kwam vooral door aanloopverliezen en investeringen in nieuwe systemen. Inmiddels is er een extra last van ƒ45 miljoen genomen om deze gaten te dekken en zijn de premies met 10 tot 15% verhoogd. Dit jaar moet het resultaat weer boven de nul uitkomen. Het schadebedrijf als geheel boekte een 18% lagere winst van ƒ101 miljoen.

Voor het gehele concern pakten de cijfers een stuk beter uit. Het resultaat voor winstdeling en belasting steeg met ruim 15% van ƒ559 miljoen tot ƒ647 miljoen. Hiervan wordt 43% terugggeven aan de klanten, waarna een 10% hogere nettowinst resteert van ƒ254 miljoen. De premie-omzet passeerde de grens van ƒ5 miljard en kwam uit op ƒ5,5 miljard; een toename met ƒ700 miljoen.

Het levenbedrijf voerde het resultaat op met 19% tot ƒ264 miljoen. Aan nieuwe premies kwam er een half miljard gulden meer binnen op ƒ3,7 miljard. Daarvan was ƒ100 miljoen te danken aan de afzet van lijfrentes via het zusterbedrijf Robeco Advies. Directievoorzitter Paul van Schijndel denkt dat dit kanaal binnen enkele jaren goed zal zijn voor het dubbele.

In aansluiting op de uitlatingen van de nieuwe Rabobank-topman Hans Smits over de Europa-strategie van de Rabo zei Van Schijndel dat ook Interpolis over de grens kijkt. Hij denkt daarbij in eerste instantie aan samenwerking met "de coöperatieve zusters in Europa". Vooral de Belgische KBC-bank zou volgens hem een goede partner zijn. Interpolis werkt al met KBC samen in de herverzekering.

Van Schijndel verwacht dat de Rabo in het jaar 2000 de eerste stappen zal zetten om Europese partners aan zich te binden. Het toetreden van externe aandeelhouders tot Interpolis is daarbij een mogelijkheid, net zoals dat geldt voor andere Rabo-dochters zoals Robeco, de Lage Landen en mogelijk Rabo International.

FOTO: INTERPOLIS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.