&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Italië perplex na
vrijspraak skiliftdrama

Van onze correspondenten - ROME/NEW YORK, vrijdag

In Italië is met woede, verslagenheid en verbijstering gereageerd op de vrijspraak door een Amerikaanse militaire rechtbank van de Amerikaanse legerpiloot, die in februari vorig jaar 20 mensen de dood injoeg door in de Dolomieten de kabel van een skicabine aan flarden te vliegen.

In de rechtszaal begroetten familieleden van de aangeklaagde piloot Richard Ashby (31), de vrijspraak met gejuich, terwijl familieleden van de slachtoffers, onder wie de Nederlandse Daniëlle Groenleer (20), verstomd voor zich uitkeken of zachtjes huilden. De laatsten vragen zich af waarom de piloot niet in Italië is veroordeeld en wie dan wèl de hoofdschuldige is.


Met gebogen hoofd verlaten de ouders van de verongelukte Nederlandse Daniëlle Groenleer en haar verloofde Edwin van Naarden (r) de Amerikaanse rechtbank, nadat de piloot die het ongeluk had veroorzaakt, was vrijgesproken. FOTO: REUTERS

Ashby werd gisteren door in de Amerikaanse staat North Carolina op alle punten vrijgesproken. Zijn advocaten wisten de jury ervan te overtuigen dat hij geen schuld draagt, omdat de skilift ontbrak op de vluchtkaarten, die het leger hem ter beschikking had gesteld.

Hij werd evenmin schuldig bevonden aan alle minder zware aanklachten, zoals vernieling van openbare eigendommen en plichtsverzuim. Maximaal had Ashby (31) 206 jaar celstraf kunnen krijgen.

De Italiaanse premier Massimo D'Alema, die toevallig vanmorgen in het Witte Huis een ontmoeting heeft met de Amerikaanse president Bill Clinton, zei ontsteld te zijn over de uitspraak en beloofde het onderwerp zeker ter sprake te brengen.

Bloedbad

"Bij een dergelijk bloedbad, met zoveel doden, moet er naar mijn mening voor worden gezorgd dat er recht wordt gedaan. We zullen alle wettelijke wegen die tot onze beschikking staan bewandelen om te bewerkstelligen dat de verantwoordelijken aansprakelijk worden gesteld", aldus de Italiaanse premier.

"Dit is geen gerechtigheid. De Verenigde Staten hebben hun eigen militaire apparaat verdedigd", aldus burgemeester Mauro Gilmozzi van het plaatsje Cavalese, waar het drama plaatsvond. Gilmozzi had herhaaldelijk geklaagd over het laagvliegen van Amerikaanse straaljagers, maar werd niet serieus genomen.

De voorzitter van de commissie voor Defensie van het Italiaanse parlement, Valdo Spini, zei verontwaardigd te zijn, omdat de uitspraak geen rekening houdt met het Italiaanse verbod op laagvliegen.

Ashby doorkliefde tijdens een oefenvlucht met een EA-6B gevechtstoestel met een snelheid van bijna 1000 kilometer per uur de kabels van een skilift, waarna de skicabine 80 meter naar beneden stortte en te pletter sloeg op een bergwand.

Al gauw werd duidelijk dat de straaljager veel te laag en veel te snel had gevlogen, waardoor de Italiaanse media spraken over een 'Rambo-actie'. Desondanks oordeelde de rechtbank dat de piloot niet roekeloos was geweest.

De advocaten van de nabestaanden eisen een schadeloosstelling van de Amerikaanse regering.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.