&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Netaspect]
[Deloitte & Touche]
[World OnLine]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]

Ruzie over wao zet zich voort

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

De regeringsfracties VVD, D66 en PvdA hebben het geruzie over de wao daags na de Statenverkiezingen onverminderd voortgezet.

PvdA en D66 haalden keihard uit naar het VVD-Kamerlid Wilders, die werknemers met psychische klachten door een veel zwaardere keuring slechts zeer beperkt recht op een wao-uitkering wil geven. Het aantal wao'ers zou daardoor nog deze periode met 150.000 kunnen afnemen en in 2005 zelfs met 250.000.

"Ik heb nog nooit zo'n asociaal voorstel gehoord. De VVD wil 250.000 mensen naar de bijstand sturen", brieste het D66-Kamerlid Schimmel. "Ik hoop dat de heer Wilders nooit overspannen raakt." Het liberale Kamerlid beet terug met een gemeend: "Als u zo doorgaat wel."

Aanstellerij
Het PvdA-Kamerlid Smits noemde het plan van de VVD "onacceptabel". Volgens de sociaal-democrate beschuldigt de VVD hiermee tienduizenden wao'ers met psychische problemen van "aanstellerij".

De Tweede Kamer toonde weinig vertrouwen in VVD-staatssecretaris Hoogervorst, die in hun ogen de plannen van Wilders niet nadrukkelijk genoeg van de hand wees. De bewindsman zei alleen dat het juridisch niet haalbaar is om bij keuringen een onderscheid te maken tussen psychische en lichamelijke klachten.

PvdA en D66 vinden dat Hoogervorst te zeer de nadruk legt op de herkeuringen. Het beperken van de instroom in de wao met 16.000 is voor hen geen doel op zichzelf. Ze willen meer aandacht voor het aan de slag helpen van wao'ers. Hoogervorst zegde toe onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een ontslagverbod, zoals de PvdA wenst.

De coalitiegenoten PvdA en D66 komen met drie voorstellen om de wao-plannen van Hoogervorst aan te scherpen en kunnen rekenen op de steun van een Kamermeerderheid. Zo moet in het burgerlijk wetboek de verplichting worden vastgelegd voor werkgevers om passende arbeid te zoeken voor een arbeidsgehandicapte.

Ontslagverbod
"Dat is de eerste stap op weg naar een ontslagverbod van wao'ers. Met de wet in de hand kunnen werknemers dan bij de rechter makkelijker hun ontslag aanvechten", aldus het PvdA-Kamerlid Smits.

Ook vinden PvdA en D66 het "onaanvaardbaar" dat een keuringsarts in het voorstel van Hoogervorst "een soort politieagent" wordt die moet beoordelen of de wao'er voldoende heeft meegewerkt aan zijn herstel.

Verder willen ze dat de staatssecretaris vastlegt dat jaarlijks 25.000 zieke mensen weer aan de slag moeten worden geholpen door aangepast werk. Hoogervorst erkent het belang van reïntegratie in het eerste jaar, maar is huiverig voor het opleggen van streefcijfers aan werkgevers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.