&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[World OnLine]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]

Geheime eenheid politie tegen relschoppers

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries - AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse politie heeft in het diepste geheim een speciaal team samengesteld, dat keihard moet optreden tegen Marokkaanse reljongeren.

Vanuit diverse wijkteams en de recherche zijn manschappen gerecruteerd voor de rel-eenheid, die de problemen met de harde kern van relschoppers het hoofd moet gaan bieden.

Ook is het speciale team belast met de taak om bewijsvoering te vergaren voor betrokkenheid van jongeren bij eerdere rellen in de hoofdstad en hen daarvoor op te pakken.

De korpsleiding van de hoofdstedelijke politie heeft besloten tot deze aanpak naar aanleiding van de grote ordeverstoringen vorig jaar, waarbij circa honderd Marokkaanse jongeren betrokken waren.

Commissaris J. van Riessen wil niet reageren op de oprichting van het team. "Bepaalde vormen van criminaliteit hebben voortdurend de aandacht van de politie, ook die met Marokkaanse jongeren. Maar als er bepaalde projecten of onderzoeken lopen, zullen we daar nooit over naar buiten treden. Pas als een zaak is afgerond en is overgedragen aan justitie, doen we daar mededelingen over."

Ook dit jaar blijft de Amsterdamse politie kampen met hevig verzet van de Marokkaanse bevolking in de stad. Eergisteravond was het weer raak en escaleerde een simpele aanhouding tot schermutselingen met tientallen jongeren waarbij agenten gewond raakten.

Het incident deed zich voor op de Admiraal de Ruijterweg, waar drie inzittenden van een Nissan Sunny werden aangehouden vanwege diverse verkeersovertredingen.

De aanhouding mondde uit in een vechtpartij, omdat het Marokkaanse trio probeerde te vluchten. Ook omstanders begonnen zich met de vechtpartij te bemoeien. Twee agenten raakten gewond. Het drietal werd meegenomen naar het politiebureau en ingesloten. Daar dreigde de situatie nogmaals uit de hand te lopen, omdat omstanders protesteerden tegen de aanhouding.

De zogenoemde 'vliegende brigade', een standby ME-peloton, van de Amsterdamse politie moest er aan te pas komen om de orde in de straat te herstellen.

Politiewoordvoerder Klaas Wilting wil ook niets zeggen over het speciale team. "Het zou toch onzin zijn als wij dat naar buiten brengen. We verzinnen iets om de problemen aan te pakken en doen daar verder geen uitspraken over."

Voorzitter Harry van Rijn van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Politie Bond (NPB) is voorzichtig in zijn reactie, maar zegt wel blij te zijn met de oprichting van de speciale eenheid binnen het korps.

"Het is niet meer dan logisch dat de korpsleiding maatregelen neemt om deze jongeren aan te pakken. Het incident van afgelopen woensdag is de zoveelste in een reeks. Het team past ook in de maatregelen die de zogenaamde driehoek (burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris, red.) vorig jaar al heeft beloofd."

Van Rijn zegt dat het speciale team wel duidelijk maakt dat tot dusverre alleen de Amsterdamse politie de problemen onderkent. "Zij doen tenminste iets aan het sluimerende probleem, terwijl de politici alleen maar praten en zaken voor zich uitschuiven."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.