&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[CMG]
[Netaspect]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]

Oorlogsslachtoffers Indië
eisen voor 2000 tegemoetkoming

door Jos Hagers - DEN HAAG, vrijdag

De vier grootste Indische belangenorganisaties in ons land vragen premier Kok, het kabinet en de Tweede Kamer om voor het jaar 2000 met een financiële tegemoetkoming over de brug te komen voor een opeenstapeling van onrecht.

De Stichting Japanse Ereschulden, de Bond Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee, de Kinderen uit de Japanse Bezetting en Bersiap '41-'49 en Madjoe, de organisatie van ex-KNIL-militairen, houden het kabinet en de Tweede Kamer voor dat landgenoten uit het vroegere Nederlands-Indië voor en na de Japanse bezetting het slachtoffer zijn geworden van een reeks onrechtvaardige beslissingen van de overheid.

Strop
De vier belangenorganisaties schatten dat de groep daardoor een strop van zeker een miljard gulden exclusief rentederving heeft geleden. Ze menen dat nu het kabinet met een uitkering van 20 miljoen gulden voor de Joodse gemeenschap over de brug is gekomen, ook een uitkering voor de groep Indische oorlogsslachtoffers op zijn plaats zou zijn. Gezien de getalsverhouding menen de organisaties dat zij een beroep op een uitkering van 160 miljoen gulden uit de staatskas mogen doen.

Drs. F.D. Schepers, woordvoerder van de vier organisaties wijst erop dat de overheid tegenover de Indische gemeenschap een aantal nog steeds onopgeloste ereplichten heeft te vervullen. Zo maakte men het vrijwel onmogelijk om voor de Japanse invasie Nederlandse burgers te evacueren. Dit terwijl de Geallieerden wel evacuaties van burgers organiseerden.

Na de overkomst naar Nederland moest de boottocht en de via het Rode Kruis verstrekte kleding vaak worden terugbetaald op straffe van het niet verlengen van een paspoort. De organisaties wijzen erop dat de zaak van achterstallige salarissen van ambtenaren en militairen ook nog steeds niet is afgedaan. Bovendien ondervinden Indische oorlogsslachtoffers veel problemen bij een beroep op de Wet Uitkering Vervolgingsslachtoffers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.