&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[CMG]
[Netaspect]
[World OnLine]
[Deloitte & Touche]
[FBTO verzekeringen]

GG&GD zoekt homo's
voor hiv-proef

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

De GG&GD in Amsterdam doet mee aan een wereldwijd experiment waarbij een vaccin tegen het hiv-virus wordt beproefd.

Hiervoor worden homoseksuele mannen uit de risicogroep gevraagd zich te melden. De gezondheidsdienst zoekt 150 homo's met wisselende sekscontacten die zich met het middel willen laten inenten. Na 4 jaar wordt bekeken of er ondanks die vaccinatie toch nog besmettingsgevallen zijn opgetreden.

Het experiment gaat samen met extra voorlichting over condoomgebruik. Bovendien wordt de deelnemers op het hart gedrukt dat de vaccinatie er nooit toe mag leiden dat zij zich beschermd voelen. Dat is belangrijk, te meer omdat eenderde van de proefpersonen een placebo (nepmiddel) krijgt toegediend en dat zelf niet weet.

Het experiment in Amsterdam is onderdeel van een groot internationaal onderzoek door het Amerikaans farmaceutisch bedrijf VaxGen. In totaal doen er 5000 mensen aan mee, verspreid over dertig tot veertig studiecentra in Noord-Amerika en Europa. De GG&GD in Amsterdam is het eerste onderzoekscentrum in Europa.

Omdat het vaccin alleen bestaat uit kapseleiwitten, afkomstig van het hiv, is het onmogelijk door het vaccin zelf besmet te raken, verzekert de GG&GD. Dat is vast komen te staan uit eerdere tests van de fabrikant.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.