&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[Deloitte & Touche]
[World OnLine]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]

'Nederland blijft een
prominente drugshandelnatie'

Van een onzer verslaggevers - RIJSWIJK, vrijdag

Nederland blijft ook de komende jaren een van de belangrijkste drugshandelnaties van Europa, ongeacht hoe hard politie en justitie de strijd tegen de drugscriminelen voeren. Dat voorspelt T. van der Heijden, coördinator Research & Development bij het Landelijk Rechercheteam.

De prominente rol van Nederland in de drugshandel is te verklaren door de goede infrastructuur, stelt Van der Heijden in het Tijdschrift voor de politie. Hij wijst daarbij op het containervervoer via de Rotterdamse haven, de vele luchtreizigers van Suriname en de Antillen naar Schiphol en het grote aantal wegtransportondernemingen.

Een andere belangrijke factor is volgens de politieman de aanwezigheid van etnische minderheden die banden hebben met landen waar drugs wordt geproduceerd. De invloed van de overheid op deze drugshandelbevorderende factoren is gering, stelt hij. "Het ligt dan ook niet in de rede dat de rol van Nederland als een van de belangrijkste drugshandelnaties van Europa de komende jaren wezenlijk zal veranderen", aldus Van der Heijden.

Bij alle soorten drugs neemt Nederland een zeer markante positie in. Nederland is voor heroïne en cocaïne één van de belangrijkste distributiecentra en voor synthetische drugs en cannabis het belangrijkste productiegebied in Europa.

Hierdoor is het aanbod op de Nederlandse drugsmarkt groot en zijn de prijzen laag. Het is dus niet verwonderlijk dat Nederland de naam heeft een luilekkerland voor druggebruikers te zijn, stelt Van der Heijden.

De prijzen van de drugs staan bovendien onder druk door de nog steeds toenemende aanvoer van drugs, concludeert hij. Een gevolg hiervan is dat de winsten verder dalen.

Volgens Van der Heijden plaatst dit justitie en politie voor een dilemma. Door een effectieve opsporing van drugs stijgen de prijzen weer en daardoor de winsten van criminelen die er wel in slagen de markt te bereiken.

Een alternatieve strategie is het opsporen en ontmantelen van de meer professionele drugsbendes. Maar ook deze methode leidt niet vanzelf tot vermindering van de drugshandel, meent Van der Heijden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.