&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]
[World OnLine]

Computer Amsterdam slecht beveiligd

door Arianne Mantel - AMSTERDAM, vrijdag

Het centrale computersysteem van de gemeente Amsterdam is slecht beveiligd. Derden kunnen inbreken en bijvoorbeeld persoonsgegevens aan het systeem ontfutselen. Ook kunnen persoonsgegevens verminkt raken.

Dat concludeert het gemeentelijk onderzoeksbureau ACAM in een rapport over de risico's van de Gemeenschappelijke Datacommunicatie-infrastructuur Amsterdam (GDA) dat onlangs aan de registratiecommissie is aangeboden.

Bij het GDA zijn onder meer het uitkeringensysteem van de Sociale Dienst, het Gemeentelijk Bevolkingssysteem, het Leerling Administratie Systeem en het Gehandicapten Register aangesloten. Behalve tot deze hoofdstedelijke instanties is via GDA ook toegang mogelijk tot de netwerken van de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

ACAM noemt als belangrijkste bedreiging dat door het onjuist instellen van 'routers' (een soort filter) niet geautoriseerde personen en organisaties toegang kunnen krijgen tot het GDA. "Aangesloten organisaties kunnen informatie onder ogen krijgen die niet voor hen bestemd is. Ook kan er 'gesniffed' worden: Dat betekent dat alle informatie - die via de GDA getransporteerd wordt - kan worden onderschept, bekeken en gemuteerd."

Het onderzoeksbureau adviseert om de GDA dan ook zo snel mogelijk geschikt te maken voor zogenaamde 'encryptie': Hierbij wordt data-informatie versleuteld verzonden, die met een codering weer ongedaan kan worden gemaakt.

"De maatregel encryptie wordt niet gehanteerd, terwijl er wel zeer privacy gevoelige gegevens verstuurd worden. We denken daarbij aan data over bijvoorbeeld de zoeklicht-administratie (het onderzoek naar illegale onderverhuur) en gegevens over de Wet Voorzieningen Gehandicapten," zo stellen de onderzoekers.

ACAM stelt vast dat door het inbrengen van bepaalde programmatuur in het geheugen van het GDA de besturing van de computer overgenomen kan worden zonder dat de gebruiker daarvan weet heeft. Ook is het GBA onvoldoende beschermd tegen virussen.

Ronduit "slordig" noemt het onderzoeksbureau de manier waarop zogenaamde firewalls zijn ingesteld. Firewalls beslissen of bepaald dataverkeer wordt doorgelaten of niet.

Volgens het onderzoeksbureau ACAM is het dringend nodig dat de zogenaamde 'firewalls en routers' zorgvuldig worden ingesteld. Ook zouden screensavers met wachtwoordgebruik verplicht moeten worden. "Er dient ook meer bescherming te komen tegen virussen en andere vormen van indringers."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.