&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[CMG]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Deloitte & Touche]
[Netaspect]

Russische maffia duikt
weer op in kidnap Boonstra

Van onze verslaggevers - ROTTERDAM, vrijdag

Justitie blijkt in het onderzoek naar de gewelddadige ontvoering van Hansje Boonstra-Raatjes wel degelijk de Russische maffia op de korrel te nemen.

Zoals deze krant in november berichtte houdt het onderzoeksteam rekening met het feit dat dat de ontvoerder van de echtgenote van Philips-topman Cor Boonstra banden had met de Russische onderwereld. Justitie heeft dit overigens altijd ten stelligste ontkend en de berichten bestempeld als 'complete onzin'.

Nu blijkt echter dat het ter ziele gegane Russische cargadoorsbedrijf Transworld Marine nauwe contacten heeft onderhouden met de Russische maffia. De naam van het bedrijf is een aantal malen genoemd door de ontvoerder van H. Boonstra-Raatjes. Direct na de speculaties rondom de betrokkenheid van Russische maffia kregen alle werknemers van de Philips-vestiging in Moskou een spreekverbod opgelegd.

Uit de faillissementsverslagen van Transworld blijkt dat enkele miljoenen guldens zijn terechtgekomen bij een Russische vleesfabriek in Moskou. Dat geld werd overgemaakt in opdracht van Transworlds moederbedrijf in Antwerpen. Onderzoek wijst uit dat deze fabriek in Moskou wordt geleid door de Russische maffia. Ook blijkt uit de papieren dat een aantal voormalige bestuursleden en aandeelhouders inmiddels naar Antwerpen is verhuisd.

Vanuit diezelfde stad werd Boonstra-Raatjes op 13 november vorig jaar ontvoerd. De nog altijd voortvluchtige man vertelde zijn slachtoffer tijdens de rit naar Hoek van Holland dat hij financiële problemen had met Transworld. Uit de openbare faillissementsverslagen blijkt dat het faillissement van het bedrijf nog niet is afgehandeld. Er zijn nog vele erkende en niet erkende schuldeisers, die nog miljoenen guldens te vorderen zouden hebben.

Uitvalsbasis
Kort na de ontvoering maakte het onderzoeksteam bekend dat Boonstra-Raatjes hoogstwaarschijnlijk slachtoffer is geworden van een gerichte afrekening. Later werd dit plotseling afgezwakt als zou zij toevallig op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd zijn geweest. De ontvoerder zou volgens de politie betrokken zijn bij een mislukte "deal" en op de vlucht zijn geslagen. Het gebied rondom de Frankrijklei in Antwerpen waar Boonstra-Raatjes werd gedwongen in haar BMW te stappen, staat echter bekend als uitvalsbasis van de Russische maffia.

Volgens persofficier C. de Kimpe van het Rotterdamse Openbaar ministerie zouden er verschillende bedrijven onder de naam Transworld opereren. Navraag bij de Kamer van Koophandel leert echter dat er geen enkel bedrijf met zo'n naam staat ingeschreven in het Rijnmond-gebied, waarin de politie de ontvoerder van Hansje Boonstra-Raatjes zoekt.

Het is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf Transworld Marine in opspraak raakt. Voordat het in 1995 failliet ging, kwam eind jaren tachtig al aan het licht dat volgens de BVD het bedrijf een dekmantel zou zijn van de Russische geheime dienst KGB.

De Rotterdamse politie was overigens gisteren uren in de weer naar aanleiding van een tip dat de vermeende ontvoerder van Hansje Boonstra-Raatjes op het Centraal Station was gesignaleerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.